pátek 24. června 2011

Co je to tradiční čínská astrologie no.1


Dnes, kdy se projevuje zájem o tradiční čínskou astrologii více, než kdy dřív, je potřeba udělat si jasno v tom, co je to tradiční čínská astrologie a jak nám může být užitečná. Určitá míra znalosti čínské astrologie patří neodmyslitelně ke všem tradičním čínským dovednostem, které se věnují péči o člověka a esoterice. Lékař praktikující TČM bude určitě využívat cyklických orgánových hodin i informací o základním energetickém potencionálu svého pacienta. Praktik Feng Shui bez detailní znalosti čínské astrologie nedovede stanovit vhodné úpravy prostoru ani čas, kdy by se dané úpravy měly udělat tak, aby byly funkční a účinné.
Je až s podivem, jak špatně jsme informováni o tom, co je čínská astrologie, přestože tuto znalost pro sebe můžeme v mnohém použít a musíme se v ní aspoň trochu zorientovat, máme-li nebo chceme-li využívat znalostí dálného orientu.
V základě rozeznáváme dva hlavní proudy v čínské astrologii, ale o nich nám knihy, které u nás vyšly a věnují se této dovednosti, vůbec nic neříkají. Prvním směrem je astrologie purpurové hvězdy, která je úzce svázána s lunárním cyklem a pohybem planet a hvězd po obloze. Číňané už kolem začátku našeho letopočtu dovedli pojmenovat a určit přes 2000 hvězd na noční obloze a sledovali jejich pohyb také za dne. Tato astrologická škola je velmi náročná na studium a porozumění, takže se s ní většina z vás asi vůbec nesetká, ale je užitečné o ní vědět.
Druhou, mnohem častější a pro nás asi známější je tradiční astrologie 4 pilířů nebo 8 znaků. Toto je druh astrologie, kterému se budeme věnovat i na stránkách tohoto blogu a pokusím se Vás s ní, a s tím, co nám nabízí, seznámit.
Tradiční čínská astrologie 4 pilířů či 8 znaků (dále jen TČA4P) odvozuje svůj název od základní konstrukce, kterou jsou definované kombinace zvířat a prvků pro daný okamžik a tím je ROK / MĚSÍC / DEN / HODINA. Odtud tedy 4 pilíře či 8 znaků. Tento druh čínské astrologie je asi nejrozšířenější a nejběžnější, přesto ale zapomeňte na to, co jste doposud četli v knihách u nás vydaných, protože jen málo, pokud vůbec dávají čtenáři poznat, co je TČA4P, a naučit se ji z těchto knih je prakticky nemožné.
Také je potřeba hned na začátku jasně říct, že všechny pokusy o propojení čínské a západní astrologie byly, a zcela jistě i nadále zůstanou, chybné a liché, přesto že tu je určitá podobnost či dojem prolínání. Přirovnal bych to ke snaze zkřížit psa a kočku, kteří také oba dva mají podobné nebo dokonce shodné rysy (dvě oči, 4 nohy, ocas, zuby) ale z jejich spojení nevzejde nic přirozeného pokud vůbec něco vzejde.

Žádné komentáře:

Okomentovat