neděle 18. prosince 2016

Kohout nebo Fénix? aneb, kdo ovládne příští rok

Znak YOU
Rok 2017 je rokem Ohnivého Fénixe, mnohdy označovaného jako Kohouta. Jak je to tedy správně? Nu, pojďme se na znamení čínského kalendáře spolu trochu podívat. Rok 2017 je rokem, který astrologové tradiční čínské astrologie označují znameními Ding You. Co tyto znaky označují?
Jedná se o prastaré znaky, staré více jak 4,5 tisíce let užívané při měření času k označování určitých časových období. Tradiční čínská astrologie je astrologie založená na cyklických proměnách a užívá množství číselných sekvencí, na jejichž základě jsou sestavovány horoskopy. Nejznámější sekvencí je sekvence 12ti pozemských větví, která je veřejnosti známá jako zvířata čínského horoskopu. Asi všichni budete alespoň některá z nich znát. Krysa, Buvol, Tygr, Zajíc a tak dál. 

Zvířata se však do tradičního čínského horoskopu dostali až zhruba před dvěma tisíci lety. Někteří autoři uvádí, že to snad bylo na základě buddhismu rozšiřujícímu se do Číny, ale kdo ví. Podstatné to dnes už není. Důležité je, že se ujali a lidé si je oblíbili. Ale…. 

Zvířata jsou jen symboly, nikoliv podstatou znamení. A Číňané si, na rozdíl od nás, nespojují zvířata se symboly času tak uzkoprse jako my. Neděje se to tak také proto, že pro samotná zvířata, a naopak časová období, užívají rozdílná slova. Tak například mytické zvíře Drak, se čínsky napíše a řekne zcela rozdílně, než časové období Draka. Drak jako mystický tvor je Lung, kdežto pokud mluvíme o nějakém časovém období, používáme slovo Čchen.

Stejně je tomu u Fénixe potažmo Kohouta. You je časové období, kterému je přiřazení znamení rudého ptáka. Staří věštci a šamani a po té i Taoisté, kteří kalendář sestavovali a podíleli se na jeho tvorbě a výkladu, vkládali do znamení You asociace, dnes již občas zahalené mlhou dávnověku. Přesto můžeme vidět, jak je znamení You svázáno s obdobím podzimu, oslavou podzimní rovnodennosti, sklizní a tříděním, oddělováním zrna od plev a tedy potažmo rozdělením prostředků a účelu. Znak You až nápadně připomíná nádobu, nebo lahev, na kvašení alkoholového nápoje určeného na čas oslav. 

Mezi 12 zvířaty rozeznáváme tzv mužské a ženské druhy. Tygr, Kůň, Drak, Pes a jiní patří k představitelům mužských, tedy Yangových znamení. Můžeme v nadsázce říct, že přinášejí svému nositeli věcný, mnohdy pragmatický přístup. Známe však také ženská znamení jako jsou třeba Had, Ovce, Zajíc nebo Kanec. A k nim patří také Kohout. A tady asi všichni možná vnímáme ten rozpor. Pro nás, naší kulturu, je Kohout mužským principem, Je vládcem kurníku a pečuje a obhospodařuje několik slípek. Copak by mohl být Kohout nějakým opravdovým ženským představitelem? K tomu si přidejme fakt, že mezi dvanácti zvířaty existuje šest základních druhů vztahů, které mohou být příznivé, ale i nepříznivé. Nejen na základě těchto vztahů se pak vykládá a popisu tradiční čínský horoskop. Mezi jeden z těch příznivých vztahů patří tzv Harmonický vztah, který bychom mohli připodobnit k manželskému svazku. Víte kdo je Kohoutovým druhem a pro koho je Kohout družkou? Je to právě Drak. Vtipné co? Tedy Drak je v čínském horoskopu svázán harmonickým vztahem s Kohoutem… pardon s Fénixem. Vnímáte ten rozdíl? 
Znak dvojitého štěstí užívaný mimo jiné u svatebních přání

Fénix je od pradávna symbolicky spojen s Drakem. Drak a Fénix symbolizují Císaře a Císařovnu, tedy mužský i ženský princip. Fénix je zobrazením ušlechtilé, kultivované ženské síly. Je zobrazením elegance, ale i přísnosti. Tedy toho všeho, co You jako astrologické znamení má vyjadřovat. Proto používám symbolicky v popisech s You, symbol Fénixe a nikoliv Kohouta. Lépe totiž vyjadřuje podstatu znamení a jako symbol spíše odpovídá tomu co má You představovat a demonstrovat.

A jaký že bude rok Ohnivého Fénixe? Nechte se překvapit a počkejte si na mojí předpověď. Doufám, že vám budete k užitku při plánování toho, co chcete v příštím roce zvládnout. Pro vážné zájemce o tradiční čínskou astrologii jsou od února připraveny další semináře a kurzy jak na tradiční Feng Shui tak na tradiční čínskou astrologii 4 pilířů osudu.

2 komentáře:

  1. Pekný večer, dala by sa u Vás kúpiť predpoveď aj bez seminára? Časovo mi to nevychádza a páčia sa mi Vaše príspevky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, ano dala. Napište mi na email o co byste měla zájem a domluvíme podrobnosti. JV
      cernazelva@gmail.com

      Vymazat