sobota 4. srpna 2018

Co je to Denní vládce?

Denní vládce je mocnější než zvíře roku, ve kterém jste se narodili. 

Čínská astrologie je u nás zmítána a zastřena mnoha omyly a pověrami a tou nejsilnější je asi mýtus o tom, že zvířecí znamení roku, ve kterém jsme se narodili, je nějakým hlavním a určujícím symbolem a že skrze něho můžeme člověka nějak popsat a definovat. Tento mýtus je tak vžitý, že zároveň odsouvá u přemýšlivých lidí tradiční čínskou astrologii na okraj zájmu, protože si jasně uvědomují, že všichni lidé narozeni v jeden rok, budou těžko stejní. Každý z nás si asi umí vzpomenout na svá školní léta, kde se lidé z jednoho či dvou let shromáždili v mnohdy hojném počtu, a rozmanitost povah a charakterů byla znatelná. Západní astrologický systém rozdělení lidí na základě měsíčních znamení nám pak poskytuje mnohem širší a v tuto chvíli asi i přesnější rozdělení lidských charakteristik. 

Jak tedy postupuje tradiční čínská astrologie? Mýtus o hlavním ročním zvířecím znamení můžeme odložit, ale pak se musíme podívat po jiném záchytném bodě. Úhelný kámen, ten záchytný bod, od něhož odvozujeme mnohé v systému tradiční čínské astrologie, se nazývá Denní vládce. Denní vládce je element, který vládl ve dni našeho narození společně s nějakým zvířetem. Čtenáři a fanoušci tradiční čínské astrologie asi vědí, že 12 zvířecích znamení se v čínském horoskopu projevuje v pěti podobách. Tedy znamení Krysy nacházíme jako Dřevěnou Krysu, Ohnivou Krysu, Zemskou, kovovou nebo Vodní. Pět podob každého zvířete nacházíme jak v roce, tak měsíci, dni i hodině každého okamžiku. Tak třeba dnes, kdy pro vás píšu tento článek je rok Zemského Psa (Wu Xu), a zároveň měsíc Zemské Kozy (Ji Wei) a den Ohnivého Zajíce (Ding Mao). Lidé, kteří se tedy narodili dnes, mají svého Denního vládce ve znamení Ohně (Ding). 

Zde se dostáváme k teorii o Pěti Prvcích (WuXing), nebo lépe přeloženo hybatelích či elementech, jak se komu líbí. Tato teorie je základním stavebním kamenem tradičního čínského horoskopu, ale i tradičního Feng Shui, či tradiční čínské medicíny, taoistické filozofie, a mnoho dalšího v rámci čínské kultury a metafyziky. Ale zpět k Dennímu vládci. Denní vládce je tedy jeden z uvedených pěti prvků a ten už nám dovede daleko přesněji odpovědět na to kým my doopravdy jsme. Asi ale všichni tušíme, že to zas tak úplně jednoduché to nebude. Kdo to tuší má pravdu. Pět prvků totiž rozdělujeme na jin a jang a máme jich tedy deset. Příkladem tedy toho dnešního dne je energie jinového Ohně (Ding). Zítra bude vládnout jangová Země (Wu) a tak se nám v určitém koloběhu energie střídají jedna za druhou a ovlivňují dění a kvalitu dnů, kterým vládnou. 


Známe tedy 10 základních typů Denních vládců. V rámci výkladu a popisu osobnosti je ještě rozdělujeme na silné a slabé a tím dostáváme širokou variabilitu co se týče popisu. Teď však zůstaňme u základních 10ti Denních vládců. Postupně se zde na stránkách seznámíme se všemi 10ti, a vy si můžete určit toho svého. Je to totiž jednoduché. V nějaké online aplikaci, třeba v té, na niž je odkaz na těchto stránkách, si zadáte své datum narození a ve sloupci dne, který je druhým sloupcem z leva, nebo třetím zprava, jak se správně počítají čínské horoskopy v horním řádku najdete element vašeho denního vládce. Jak prosté milý Watsone…


9 komentářů:

  1. Dobrý den,můžete mui prosim napsat odkaz kde by se to dalo vyhledat? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na pravé straně v sekci Zajímavé odkazy je Sestav si horoskop. Klikněte a zadejte si svoje datum. je to snadné.

      Vymazat
  2. na pravé straně v sekci Zajímavé odkazy je Sestav si horoskop. Klikněte a zadejte si svoje datum. je to snadné.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, v programu, který je ke stažení (zakoupil jsem licenci) se uvádí 9. letý cyklus, zatímco v knize Tibetsko-čínská astrologie se uvádí dvanáctiletý. Můžete mi upřesnit tyto informace ? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, nevím, co vlastně chcete upřesnit, protože nevím co za sw jste si pořídil, ani jaký 9ti letý cyklus máte na mysli. Tradiční čínská astrologie má dvě základní sekvence. 10 nebeských kmenů (elementy) a 12 pozemských větví (zvířata). Cyklus 9 let se využívá v tradičním Feng Shui, ale ne v astrologii. Toˇtolik co mne k vaší otázce napadá.

      Vymazat
    2. Děkuji. Pro upřesnění - zakoupil jsem celou verzi Čtyř pilířů, jejíž free verzi uvádíte na stránce na pravé straně. Patrně v ní uvádějí opravdu 9 letý cyklus Feng Shui. Měl jsem za to, že mohu využít numerologického devítiletého cyklu. Ještě jednou děkuji za rychlou odpověď.

      Vymazat
    3. Denyho sw obsahuje nekolik modulu. BaZi, Frng Shui a Iting. Pracovat se da ve vsech ale abyste mohl pouzivat numerologicky modul musite rozumet Xuang Kong Da Gua. Bez teto znalosti z kombinaci Fei sing stezi neco vyctete.

      Vymazat
    4. Děkuji, posunul jsem se o trochu dál. Můžete mi, prosím, prozradit, jestli bych mohl získat nějaké informace o tomto numerologickém modulu, pokud možno v češtině, mám na mysli odkaz, literaturu, sw apod. ?

      Vymazat
    5. Bohužel zde vás asi zklamu. Existuje pár knih které se tímto zabývají, například TZV Astrologie devíti planet, nebo knihy o numerologii od pana Waleka (či jak se jmenuje) ale já je nepovažuji za dobré protože nectí tradiční postupy a nabízejí svoje nějaké interpretace které nejsou založené na knize proměn. Nejblíž k tomu je část 81 kombinací Letící hvězdy z Knihy pana Skinnera ale tu nelze zase použít k numerologické praxi. Je navázána na tradiční Feng Shui metody Fei Sing.

      Vymazat