sobota 25. srpna 2018

Jak určit element mého roku narození

Mnoho z vás se už trochu v tradiční čínské astrologii orientuje, a asi každý má aspoň základní povědomí o tom, jaké zvíře vládlo v roce, kdy se narodil. Už ne každý ví, že ke každému zvířeti, a my správněji říkáme „pozemské větvi“ patří také jeden z pěti elementů. Těm elementům správně říkáme „nebeské kmeny“. Pokud propojíme Nebeské Kmeny a Pozemské Větve, získáme symbolický obraz stromu a s tímto symbolem také v čínské astrologii pracujeme. Zajímá nás, jak moc je ten strom silný a vitální, jak bude asi prosperovat a jaké ovoce nám může přinést. 

Tedy je důležité vědět nejenom to, jaké zvíře vládlo našemu roku narození, ale je stejně důležité vědět, jaký element to dané zvíře ovlivňoval. Pro ty, kteří se v této problematice neorientují tedy připomenu, že máme 5 základních druhů elementů, správně bychom měli říkat proměnných, protože tyto elementy způsobují všechny proměny, ale mezi lidmi se nejvíce vžilo značení pět prvků. Je to sice nesprávné označení, protože nejde o prvky jako takové, ale je bohužel nerozšířenější. Tedy máme 5 základních prvků, elementů nebo nejlépe proměnných fází. Mají jména Dřevo, Oheň, Země, Kov a Voda, což mnohé lidi vede k nesprávné úvaze o propojenosti se 4 živly, tak jak je zná západní civilizace a se kterými pracuje třeba západní astrologie. To je ale velká chyba. Přestože třeba Oheň, Země a Voda tedy tři slova mají tyto dvě teorie stejné, jde o shodu náhodnou a obě teorie, tedy jak 5 čínských proměnných fází, tak 4 živly v západním pojetí popisují každá něco jiného. Tak prosím, pro příště už si to neplést. Já se je snažím význam těchto energií rozdělit pomocí psaní velkého písmene. Tedy živel voda, je něco jiného než element Voda. Ona totiž není Voda jako voda. 

Takže v čínské astrologii máme nejenom 12 zvířat, ale také pět elementů. Ještě jednou je připomenu, abychom na ně nezapomněli. Jde o Dřevo, Oheň, Zemi, Kov a Vodu. Tak. No tedy, my těch elementů máme vlastně 10. Jde o to že každý z těchto elementů, má svou jinovu a jangovou formu. Tedy stále jde o 5 prvků, ale jde o 10 forem. Jako by šlo o mužské a ženské projevy onoho elementu, tedy proměnné fáze. Tedy máme 5 elementů a 10 forem. Dřevo máme v pozici Jia (Dřevo Jang) a Yi (Dřevo Jin). Ono má tohle svůj důležitý moment, protože mezi jinovým a jangovým Dřevem jsou svým způsobem velké rozdíly. A já se těm rozdílům, budu postupně věnovat. Ted budu rád, pokud si zapamatujete, že máme 5 elementů a z nich vychází 10 forem. 

Teď se naučíme k jednotlivým rokům přiřadit příslušný prvek, abychom získali ucelený obrázek o znamení roku, ve kterém jsme se narodili. Je to jednoduché, protože jde o opakující se cyklus. A tak jak používáme 10 základních číslic (0-9) tak k jednotlivým číslům můžeme přiřadit jednotlivé elementy. Jednoduché, že? 

Takže, každý rok, který končí číslem 0 je ovládán elementem Kov, konkrétně elementem Jangový Kov (Geng), který je symbolicky spojen s kovem zbraní. Tedy rok 1900, 1910,1920, 1930 atd a také rok 2000, nebo 2010 či 2020 jsou ovládány Jangovým Kovem. Pokud jste se tedy narodili třeba v roce 1980, kterému vládla Opice (Shen), jde v tomto konkrétním roce o Kovovou Opici (Geng Shen). 

Každý rok, který končí číslicí 1, tedy například 2001 je rokem ovládaným také elementem Kov, ale jeho jinovou podobou, tedy jinový Kov (Xin). Jinový Kov je symbolicky spojen s drahými kovy, šperky a penězi. 

Každý rok, který končí číslicí 2, tedy například i rok 1972 (Vodní Krysa), nebo i 2022
Voda jang
(Vodní Tygr) je spojen s elementem Voda a v tomto případě formou jangové Vody (Ren). Jangová Voda (Ren) je symbolicky spjata s proudící vodou řek, nebo mořskou vlnou. 

Každý rok, který končí číslicí 3, je také spojen s Vodou, ale s její „ženskou“ formou, tedy s jinovou Vodou (Gui). Rok 1983, byl tedy rokem Vodního Kance. Jinová Voda je symbolicky spojena s rozptýlenou vodou, tedy například mlha, nebo drobné mrholení, nebo také s ukrytou vodou, jako jsou punkvy a jiné formy vody v podzemí. 

Každá rok, který končí na číslo 4, je spojen v elementem Dřevo. Tedy rok 1994, nebo také 2004 byli roky Dřeva. U čtyřky, jde o formu mužského Dřeva, tedy jangové Dřevo (Jia), které je symbolicky spojeno se semínkem, které se klube na povrch, ale také se stromem, jako takovým. Se stromem, který pomalu roste, třeba jako dub. Tedy rok 1994 (Dřevěný Pes) nebo i rok 2004 (Dřevěná Opice) byli roky Dřeva. 

Každý rok, který končí na 5, je také rokem Dřeva. Jde o tzv „ženskou formu Dřeva“, jinové Dřevo, jehož symbolika nám naznačuje mladou rostlinu, která potřebuje oporu, která se potřebuje ovinout o něco, jako například víno, nebo mladé, jemné osení. Tedy roky končící na 5 jako roky 1975 (Dřevěný Zajíc) nebo i třeba 1925 (Dřevěný Buvol) byli a budou roky Dřeva. 

Oheň jang
Každý rok, který končí na číslici 6, je rokem Ohně. Jedná se o jangový Oheň, tedy tzv. mužskou formu Ohně, který je symbolicky spojen se Sluncem. Tedy roky 1946 (Ohnivý Kůň) i třeba rok 2016 (Ohnivá Opice) jsou roky Ohně. 

Každý rok končící číslem 7, je také rok Ohně, ale zde jde o rok jinového Ohně. Tzv. „ženská forma“ Ohně je symbolicky spojen se světlem svíček, či lamp. Tedy roky 1967 (Ohnivá Koza) ale i rok 2017 (Ohnivý Fénix) jsou roky pod vládou elementu Oheň. 

Roky které končí na 8 a na 9, jsou pak tedy roky Země. Roky končící na 8 jsou roky Jangové Země (Wu), té tzv. mužské formy, které je symbolizována horou. A roky končící na 9 jsou roky jinové Země (Ji), která je symbolizována úrodnou půdou a polem. 

V následující tabulce si pak můžete jednoduše vyhledat jaký element ovládá jaký rok. Tabula představuje jen výřez z období, ale je z ní patrné, že se toto týká vlastně kteréhokoliv roku, ať je to rok 854, nebo 1968. Vždy rozhoduje poslední číslice, toho kterého roku. Tedy pokud jsme se narodil například v roce 1994, a byl tedy právě rok Psa. V tabulce si najdu, že se jednalo konkrétně o rok Dřevěného Psa. Je to vlastně jednoduché.


10 komentářů:

  1. SUPEER😀krásne, jednoducho, a hlavne zrozumitelne napísane😀 ĎAKUJEME💕❤💕

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to vůbec jednoduché. Dlouho jsem tady o těch doplňujících prvcích nevěděl a až tady se dozvídám, že se ještě ta voda dělí dál na jinovou a jangovou. Syn i já jsme Draci, ale syn je ohnivý a já vodní = leden 1953 a leden 1977)...Život není peříčko.Ale jak říká švagr:"Chleba kvůli tomu nezlevní!"

      Vymazat
    2. Tak to jsem rád, že jsem vám tímto článkem rozšířil obzory a dozvěděl jste se zas o něco víc.

      Vymazat
  2. krasne, zrozumitelne vysvetlene.
    vsetky vase prispevky su obohatenim.
    dakujem

    OdpovědětVymazat