čtvrtek 22. srpna 2019

Nebeské Kmeny v čínském horoskopu

V článku o pěti prvcích v čínské astrologii jsme si řekli kde se vzali tak zvané Nebeské Kmeny (Heavenly Stems). Jsou označením pro jednotlivé proměnné fáze, rozdělené na Jinovou a Jangovou polaritu. Tvoří nezbytný aspekt každého znamení, protože ony představují ten dovětek u každého zvířete. Tedy to, že je Kanec roku 2019 Zemský. 

Většina z Vás nejspíš ví, že v čínské astrologii máme 12 symbolických zvířat. Většina z Vás také nejspíš zná jaké Zvíře vládlo v roce, kdy jste se narodili. Z toho že známe 12 Zvířecích symbolů by se dalo předpokládat, že podobně jako tzv. západní astrologie, i čínská astrologie má jen 12 znamení. Tak tomu ale není. V čínské astrologii máme celkem 60 znamení. To pro to, že znamení jako takové se skládá ze dvou částí. Jednou z nich je ono symbolické Zvíře a tou druhou jeden z pěti prvků. Tedy nejde říct pouze Tygr, nebo Zajíc, ale vždy je potřeba dodat i to jaký že Ten Tygr nebo Zajíc je. Dřevěný, Ohnivý, Zemský, Kovový nebo Vodní. Tedy  propojením 12 zvířat a 5 prvků dostaneme dohromady 60 znamení.

Proč je důležité pochopit že nejde o 12 ale o 60 znamení? Nejlépe si to ukážeme na jednoduchém příkladu. Každé Zvíře se v čínské astrologii objevuje v 5ti podobách. Tak třeba Zajíc (Mao) může být Dřevěný (Yi Mao), Ohnivý (Ding Mao), Zemský (Ji Mao), Kovový (Xin Mao) a Vodní Zajíc (Gui Mao). To co je všem pěti znamením společné je právě onen Zajíc (Mao) a to co se mění, jsou proměnné elementy (prvky). Pokud bych použil přirovnání, které používám při výuce na kurzu čínské astrologie, přirovnal bych to k tomu, kdy se Zajíc, a de facto jakékoliv jiné zvíře z horoskopu, oblékne nějaký oblek. Doslova bychom mohli říct, že se to Zvíře zahalí do určitého druhu energie. No jo, ale protože "šaty dělají člověka" tak i zde není Zajíc jako Zajíc. Ohnivý Zajíc bude jiný než Zajíc Vodní. Ten druh oblečení, ten přívlastek, prostě u toho kterého Zajíce zdůrazní a nebo potlačí aspekty, které jinde nemusíme najít. Protože Oheň přináší cílevědomost a radost, Dřevo kreativitu, Voda empatii, bude každý ze Zajíců jiný.


A aby to nebylo tak úplně jednoduché, rozlišujeme proměnné elementy (prvky) na jinové a jangové. A jaké, že to tedy Nebeské Kmeny známe?

1. Jia

Jedná se o první fázi, která je označením pro Jangové Dřevo. Jeho symbolickým vyjádřením je klíčící semínko a od něj odvozujeme i vlastnosti a charakteristiky spojené s Jangovým Dřevem, kterými jsou houževnatost, tvrdost a drsnost

2. Yi

Jedná se o druhou fázi, která je označením pro Jinové Dřevo. Jeho symbolickým vyjádřením jsou květy rostlin, nebo mladé rostliny a od něj odvozujeme i vlastnosti a charakteristiky spojené s Jin Dřevem, kterými je tvořivost, pružnost a přizpůsobení se.

3. Bing

Jedná se o třetí fázi, která je označením pro Jangový Oheň. Jeho symbolickým vyjádřením je slunce a od něj odvozujeme i vlastnosti s Jangovým Ohněm spojené, kterými je srdečnost, radost, potřeba oslnit, neschopnost zákulisních her.

4. Ding

Jedná se o čtvrtou fázi, která je označením pro Jinový Oheň. Jeho symbolickým vyjádřením je svíčka, nebo lampa a od něj odvozujeme i vlastnosti s Jinovým ohněm spojené, kterými je schopnost inspirovat a vůdcovství.

5. Wu

Jedná se o pátou fázi, která je označením pro Jangovou Zemi. Jejím symbolickým vyjádřením je skála a od něj odvozujeme i vlastnosti s Jangovou Zemí spojené, kterými je třeba houževnatost, neústupnost, stabilita.

6. Ji

Jedná se o šestou fázi, která je označením pro Jinovou Zemi. Jejím symbolickým vyjádřením je pak úrodná půda připravená k osetí a od něj odvozujeme i vlastnosti a charakteristiky s Jinovou zemí spojenou, kterými je mírnost, klidnost, přemýšlivost, schopnost rozhojnit svěřené.

7. Geng

Jedná se o v řadě sedmou fázi, která je označením pro Jangový Kov. Jeho symbolickým vyjádřením jsou bodné a sečné zbraně a od něj pak odvozujeme i vlastnosti a charakteristiku s Jangovým Kovem spojenou, kterými je vytrvalost, neústupnost, síla a schopnost rozřadit a roztřídit.

8. Xin

Jedná se o osmou fázi, která je označením pro Jinový Kov. Jeho symbolickým vyjádřením jsou šperky a od něj odvozujeme i vlastnosti s Jinovým Kovem spojené, kterými je smysl pro estetiku, schopnost analyzovat a hodnotit.

9. Ren

Jedná se o předposlední tedy devátou fázi, která je označením pro Jangovou Vodu. Jejím symbolickým vyjádřením je horská řeka, nebo velká mořská plocha a od něj tedy odvozujeme i vlastnosti s Jangovou Vodou spojené, kterými je pohyb, schopnost naslouchat, pečovat.

10.Gui

Jedná se o poslední, desátou fázi, která je označením pro Jinovou Vodu. Jeho symbolickým vyjádřením je mlha, nebo ukrytá voda v podzemí, a tak tedy od něj odvozujeme i vlastnosti s Jinovou Vodou spojené, kterými je ukrytí emocí, klid empatie.

Správné pochopení a porozumění vztahům mezi jednotlivými Nebeskými kmeny je základem pro správné pochopení tradiční čínské astrologie. Umět správně naformulovat to vše, co daný nebeský kmen představuje, odlišuje skvělého astrologa od toho průměrného, a to je svým způsobem dar, který se však musí jako surový diamant teprve praxí vybrousit. Nebeské kmeny jsou tedy proměnné fáze (Elementy/Prvky), které doplňují zvířata (Pozemské větve) v astrologickém systému. Každé ze zvířat se tedy v systému tradiční čínské astrologie objevuje ve spojení s jedním z pěti prvků. A pokud Vás zajímá, jaký prvek vládl v roce, kdy jste se narodili, přečtěte si můj další článek na tohle téma. JAK URČIT ELEMENT ROKU MÉHO NAROZENÍ

Možná se to zdá složité, ale není tomu tak. Pro ty, kteří mají zájem naučit se víc mám připravení kurzy tradiční čínské astrologie a na ně se podívejte ZDE KLIKNI.

Žádné komentáře:

Okomentovat