pondělí 30. listopadu 2020

Shen Sha – málo známé aspekty čínské astrologie

Tradiční čínská astrologie je mezi veřejností stále brána pouze optikou 12 zvířat, která jsou nejznámějším aspektem jednoho z nejstarších astrologických systémů světa. Tento systém je však daleko bohatší a variabilnější, než jej lidé znají. Jedním z málo známých aspektů je pak také to, co označujeme jako Shen Sha (šen ša), tedy Bohové a Démoni. 

Nejspíš všichni z vás vědí, že čínská astrologie pracuje se zvěrokruhem, který obsahuje 12 znamení. Říkáme jim pozemské větve, protože nám v horoskopu zrcadlí sofistikované energie země. Většinou pak každý ví, jaký zvířecí regent vládl v roce, ve kterém se narodil. Někteří také vědí, že ke každému ze zvířat se přiřazuje pět elementů, což celý systém zpřesňuje, protože Vodní Krysa není to samé znamení jako Ohnivá Krysa. 

Pět elementů (Dřevo, Oheň, Země, Kov a Voda), které doplňují zvířecí regenty, se označuje jako Nebeské kmeny, protože představují jasnou a čistou energii nebe. Nebeské kmeny a pozemské větve nám přináší obraz stromu. Každý strom má kmen a větve a ty představují určitou strukturu, která nám pomáhá rozpoznat, o jaký strom se jedná. Podobná alegorie se dá použít i u znamení čínské astrologie, kdy nás zajímá, jaký že strom to je, jak moc je silný a vitální. Máme 10 nebeských kmenů a 12 pozemských větví. Na základě polarity je mezi sebou kombinujeme, a tím získáváme celkem 60 základních symbolů čínské astrologie. 

Systém tradiční čínské astrologie je však mnohem rozmanitější. Pro zpřesnění výkladů a předpovědí se používají již zmíněné nápomocné Hvězdy Shen Sha. Nejde v pravém slova smyslu o hvězdy nebeské klenby, ale o určité kombinace aspektů v rámci horoskopu. Nápomocných Hvězd v systému Shen Sha je na dvě stě. Některé jsou příznivé, jiné ne a některé svou kvalitu mění podle kontextu. 


Hvězdy mají poetická i hrůzostrašná jména, jak je v čínském symbolickém prostředí obvyklé, a tak zde najdeme Hvězdy jako Květ Broskvoně, Rudá lucerna, Zlatý kočár nebo také Hřbitovní dveře, Krvavá oblaka, Pět duchů, nebo třeba Soudní pře. Některé Hvězdy jsou s námi spojeny od narození, jiné se probudí v určité době a na omezenou dobu. 

Některé Hvězdy mají mezi lidmi oblibu, protože jejich vliv je tak bezprostřední a jasný, že o nich není sporu. U jiných Hvězd je jejich vliv proměnlivý, protože síla a účinek jsou výsledkem souhry mnoha vlivů. Jako příklad by nám mohla posloužit jedna z nejoblíbenějších Hvězd, která se jmenuje Květ Broskvoně. Tato Hvězda se podílí na naší oblíbenosti u druhých. Pokud ji máme ukrytou v datu narození a tedy v základním horoskopu, jsme pro ostatní lidi atraktivní a sympatičtí. 

Je to tedy jeden z aspektů, který nacházíme u slavných osobností, ale nejen u nich. Mnoho žen nebo mužů s výrazným charizma, a tím nemyslím to, že jsou hezcí, ale že mají v sobě určité fluidum, které u druhých probouzí sympatie, aniž by se o ně oni sami museli snažit, mají tuto Hvězdu ve svém základním horoskopu. 

Hvězdy Shen Sha odvozujeme nejčastěji z ročního a denního pilíře. U Hvězdy Květ Broskvoně to je tedy například tak, že pokud je člověk narozen v roce Tygra, Koně nebo Psa, je Hvězda Květ Broskvoně spojena se znamením Zajíce. Je-li pak takový člověk narozený v roce Tygra narozen například ve dni nebo měsíci Zajíce, má celoživotně nastavené příznivé aspekty mezilidských vztahů a bude pro něj snadnější dosahovat dohod na úřadech a s lidmi obecně. Lidé ho tedy nejspíš budou mít rádi, aniž by k tomu potřebovali nějaký důvod. 


Systém Hvězd Shen Sha je velmi obsáhlý, což ho dělá celkem komplikovaným pro jednoduchý výklad, ale ten, kdo ovládne tajemství Bohů a Démonů, dovede nahlédnout na život z dalších úhlů pohledu. To dělá čínskou astrologii nejen zábavnější, ale také přesnější ve svých popisech a doporučeních. 

Pokud i vás čínská astrologie zaujala, máte možnost ji začít pod mým vedením studovat dálkově prostřednictvím video lekcí, které jsem pro vás připravil, a které jsou pro vás k dispozici v Základním kurzu čínské astrologie. Napište mi a já vám povím o kurzu a možnosti studia víc. 

A pokud vás neláká studium, ale rádi byste znali svůj horoskop a odpovědi na životní otázky, objednejte si u mne sestavení a výklad vašeho čínského horoskopu. Více zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat