úterý 29. června 2021

Červenec 2021 – měsíc Dřevěné Kozy (Yi Wei)

Červenec roku 2021 patří pod vládu znamení Yi Wei, které překládáme jako Dřevěná Koza. Tímto měsícem končí astrologické léto. Čchi ročního cyklu je zralá a v cyklu pěti prvků přichází ke slovu energie Země. Koza se ujímá své vlády 6. 7. 2021 v hodině Kance a vydrží až do 6. srpna, kdy předá žezlo vlády rozverné Opici.

Znamení Kozy se občas zaměňuje za Ovci, ale to je chyba, protože významově má znamení Wei k tomu, jak my chápeme Ovci, daleko. Povahové rysy přisuzované Koze jsou symbolice tohoto znamení bližší. Koza je vlastně z pohledu západní astrologie z půlky Rak a z půlky Lev. Má v sobě lví hrdost a tvrdohlavost a račí smysl pro šarm a eleganci. Koza v čínské astrologii představuje dobu zrání, v jejím znamení je symbol stromu obtěžkaného ovocem.

Koza patří k tzv. jinovým znamením zvěrokruhu a spolu s Kancem a Zajícem vytváří jarní nebeskou trojici. Proto v měsíci, kterému vládne Koza, se oni dva mají lépe než ostatní. Těžké to může mít Buvol, který je s Kozou v kolizním postavení, což vlastně znamená, že tento měsíc Kozy je nejméně příznivým měsícem roku Buvola. Je dobré s tím počítat a nic zásadního si na tento měsíc neplánovat. Neznamená to však, že by se měl člověk uzavřít doma, nevycházet a chovat se, jako by byl vystaven nepřátelskému bombardování. Je dobré žít běžně své životy, ale být si vědomi, že tento měsíc je rizikový, a pokud plánuji dovolenou, zohledním vyšší míru rizika. Odsunu vše podstatné, co jde, a to zvlášť, pokud nejsme s Kozou v dobrém vztahu. Kolize mezi Buvolem a Kozou se mě vůbec nemusí dotknout. Může to být podobné, jako když se hádá soused se sousedkou. Může se mě to ale dotýkat, pokud ti sousedé, nebo aspoň jeden z nich, jsou moji přátelé. To jen pro představu toho, jak to ve světě čínské astrologie funguje.

Kolize tohoto měsíce bude probíhat v rámci Zemského elementu, a tak se může velmi pravděpodobně dotýkat hmotného světa a majetku. Jinak také představuje velké překážky na cestě, nespokojenost se stávající situací a pocity vyčerpanosti. Pokud si tímto budete procházet, vězte, že v srpnu se to vše obrátí a tyto pocity jsou jen dočasné. Síla Kovového Buvola i Dřevěné Kozy je stejná, a tak v jejich souboji bude rozhodující síla dalších elementů, tzv. Denních vládců.

První půlka znamení Kozy bude spadat do období „malého horka“, kdy vládne v západní astrologii ještě Rak. Tři zabijáci se přenesou na západ a obsadí znamení Opice (loupež/cestování), Fénix (kalamita/nemoc) a Pes (zpoždění/překážky) - buďte opatrní, protože tyto tři síly umí potrápit a v dny Opice, Fénixe a Psa se vyhněte aktivitám, které tito tři zabijáci sabotují. Druhá půlka Kozy, která spadá do období „velkého vedra“, v západní astrologii přináleží už ke Lvu. 3 zabijáci sedí stále na západě.

XKFS pro červenec 2021
XKFS mapa tohoto období bude pod vládou Hvězd 6-9. To je kombinace, která není primárně špatná, ale severní palác Kan (Voda) bude zatížen neblahou kombinací 2-5. A zde by se mohl objevit problém. V čínské metafyzice je sever spojen s elementem Vody, a proto zde máme také trigram Kan (Voda). Zemské Hvězdy 5žlutá a 2černá pak ve své kombinaci mohou přivodit v tomto paláci kolizi, neštěstí či katastrofu, primárně situovanou do severního regionu. Půjde-li o přívalové deště a potopy, či jiný typ katastrofy spojený s Vodou, je už trochu složitější predikovat. Stejně jako odhadnout, zda půjde o Liberecko nebo i potenciálně Polsko či dokonce Skandinávii, protože na region Evropy bychom měli koukat globálním měřítkem. Nicméně ten, kdo sleduje moje články, ví, jak se potenciál ničivého tornáda z letošního června v této mapě ukázal.(viz zde)

Draha Tenkého střeva
V oblasti zdraví přichází čas tenkého střeva. To proto, že tomuto měsíci vládne Koza, která v denním cyklu orgánových hodin vládne době 13.-15. hodiny, a to je čas tenkého střeva. Tenké střevo je odpovědné za přeměnu, za oddělování čistého od kalného a za vylučování. Je čas elementu Země, protože je třetí, poslední letní měsíc, a proto je dobré, podle WU SHU XUE, věnovat péči osmému bodu na dráze tenkého střeva SI8 XIAOHAI. Jeho akupresurní stimulace, moxování nebo akupunkturní ošetření nás připraví na podzimní nepohodu. Zajděte ke svému TCM praktikovi a zeptejte se ho, jak v tomto měsíci podpořit svou imunitu.

1 komentář:

  1. DOBRÝ den, máte hezký výstižný článek, jen chci doplnit, že Wei znamená kozoovci, například kozoovci romanovskou, chovali jsme ji ve mlýně. Ale máte naprostou pravdu že se chová jako mimořádně chundelatá koza :-), k ovci má hodně daleko.

    OdpovědětVymazat