středa 8. prosince 2021

Dny vhodné pro rituální očistu prostoru pro rok 2022

„Tak jako svá těla omýváme vodou, očišťujeme svoji duši kouřem vonných látek.“


Rituální očista prostoru vykuřováním byla kdysi běžnou praxí, ke které se zase postupně vracíme – a je to dobře. Vykuřování má totiž nesmírný význam, který zahrnuje jak praktickou hmatatelnou oblast, tak metafyzický a spirituální rozměr této činnosti. Vykuřovat můžeme, abychom jednak prostor zbavili bakterií a jiných choroboplodných zárodů, jednak abychom ho provoněli, a tím ovlivnili náladu těch, kteří se v něm nachází, a jednak proto, abychom ho spirituálně očistili.

Má se za to, že dým z vonných bylin a pryskyřic rozpouští a odnáší myšlenkové formy vzniklé a zanechané v tom kterém prostoru. Vesměs neustále na něco myslíme. Některé myšlenky nám hlavou jen proběhnou, jiné na nás však sedí a mnohdy nás trápí. Přemýšlíme, vzpomínáme, vytváříme si představy a domněnky. To vše má svoji sílu, a tedy i trvání. Ty krátké myšlenky krátkou, ty druhé, podpořené emocemi, však znatelně delší.

Pokud bychom přirovnali myšlenky k páře nebo mlze, a čeština zná slovní obrat „kouří se mi z hlavy“, pak si představte, že myšlenky zanecháváte v tom kterém prostoru, a ony tam zůstávají. A vy se do nich vracíte a opětovně se do nich noříte a opětovně vás mohou ovlivnit. Jen si představte, že jste se v nějaké místnosti, třeba v kuchyni, pohádali se svým partnerem, padla i ostřejší slova, protože kvůli únavě byla situace náročnější, a každý z vás byl nějakým způsobem diskuzí, nebo spíš hádkou, zraněn. A myšlenkové formy vzniklé během oné hádky v daném prostoru přetrvají ještě pár dní a vás, ale i jeho nebo ji, vždy, když do té kuchyně přijdete, ovlivní, tzv. se připomenou. Citlivější lidé mohou tento typ energií vnímat na místech tragických událostí, ale i tam, kde třeba došlo k vášnivému mileneckému splynutí – prostor pak jakoby voní sexem.

A někdy je prostě potřeba víc než jen vyvětrat. Někdy je potřeba pořádně uklidit. A sem patří právě ono rituální vykuřování. Mezi provoněním prostoru a rituální očistou je však zásadní rozdíl. Kdo by si představoval, že silné myšlenkové formy se rozpustí v kouři vonné tyčinky, ten se plete. Provonění prostoru je dobré pro navození nálady, ale pokud chcete prostor vyčistit, musíte ho naplnit dýmem z těch nejlepších, vám dostupných, bylin nebo pryskyřic a nechat chvíli působit. Mlha musí být hustá tak, že by se dala krájet, jak známe z jednoho kresleného večerníčku, a není dobré toto odbýt. To je pak jako byste si ruce jen opláchli bez mýdla ve vlažné vodě. Rituální očista se nedělá hala bala, ale měla by mít svá pravidla.

Předně je důležitý záměr. Podle něho vybíráme vykuřovadlo. Není to jen o šalvěji a pelyňku, nebo o kadidle. Na výběr máme z desítek, ba spíš stovek možností a ten, kdo jen trochu chce, se k těm informacím bez problémů dopracuje.

Za druhé je důležitý čas. Zde se trochu zastavíme. V našich ezo skupinkách jsme se bohužel neposunuli nikam dál, než jsou obyčejné základní lunární fáze, což je žalostné, protože proces výběru vhodného data pro rituální očistu je sofistikovanější. Dovolil jsme si pro vás vytáhnout z almanachu Tong Shu základní data pro očistu prováděnou podle přírodních rytmů solárního cyklu. Tedy před koncem každého ročního období tak, jak je definovaly staré národy (Číňané, Slované, Keltové a jiní), a před vrcholy ročních období, kterými jsou dny slunovratů a rovnodenností. A to bez ohledu na aktuální lunární fáze. Tato období de facto odpovídají základním osmi svátkům keltského kalendáře a ony momenty jsou společné i s dalšími národy, které ctí přirozený rytmus přírody.


Je velmi prospěšné, pokud děláme věci ve správný čas. To totiž pomáhá naplnit záměr beze zbytku, protože jinak vynakládáme zbytečně mnoho úsilí pro dosažení cíle. Je to jako sklízet nezralé plodiny, nebo zasívat v zimě. Dělat věci v nevhodný čas se prostě neoplatí. Pokud tedy už víte co, a víte kdy, přichází na řadu to, jak to udělat. Zde je už pole působnosti širší a každý může se světem duchů komunikovat svým specifickým způsobem, přestože jsou určitá pravidla, kterých by se ten, kdo rituál očisty provádí, měl držet.

Předně byste měli dbát na kvalitu a nenechat se zlákat dobrou cenou nebo líbivým popisem. Zajímejte se trochu o to, co spaluje. Mnoho vonných tyčinek je uměle parfemováno různými chemikáliemi a ty nejsou vždy zdraví prospěšné. Dobrý materiál bývá většinou drahý. Není neobvyklé, že ty velmi kvalitní vykuřovací materiály stojí i tisíce. Nezapomínejte, že je to vaše platba duchům za jejich práci. Dřív, když se konaly obětní rituály, si lidé nedovolili předložit bohům nemocné neduživé zvíře, ale předkládali často ty nejlepší kusy ze stáda. Oni tím totiž platili za prosby. A i my tak dnes platíme, ale už ne zvířecí obětí, ale tím, že peníze, které zaplatíme za vykuřovadla, vlastně spálíme. Je to něco za něco a ta míra toho, co za to platíte, ukazuje na to, jak moc je to pro vás důležité.

Ať jsou k vám tedy duchové předků či vaši bohové milostiví a vyslyší vaše prosby. Ať je pro vás rok 2022 příznivý jak jen to půjde a máte v něm víc radostí, než starostí.


Vybrané vhodné dny podle Tong Shu čínské astrologie:


13. ledna 2022 – očista při konci roku a začátku nového roku
25. ledna 2022 – očista při konci roku a začátku nového roku

16. března 2022 – očista před jarní rovnodenností

4. května 2022 – očista při konci jara a před začátkem léta

11. června 2022 – očista před letním slunovratem

30. července 2022 – očista při konci léta a před začátkem podzimu

18. září 2022 – očista před podzimní rovnodenností

6. listopadu 2022 – očista při konci podzimu a před začátkem zimy

14. prosince 2022 – očista před zimním slunovratem

Žádné komentáře:

Okomentovat