čtvrtek 31. března 2022

Duben 2022 je měsíc Dřevěného Draka

Měsíc duben je již tradičně jako přechodové období jara spojen s pozemskou větví Chen (čti čen), jejímž zvířecím regentem je Drak. Letošní měsíc Draka tak tedy bude měsícem Dřevěného Draka, který se ujme své vlády 4. dubna 2022 v poslední hodině tohoto dne, v hodině Kance (Hai). Jedná se o poslední, tedy třetí měsíc jara, již tradičně spojeného s elementem Země v rámci čtyř ročních období. Energie jara (Dřevo) zde uvadá a transformuje se do léta (Oheň).

Drak (Chen) je mocné a silné znamení, které je ve svém původu předobrazem doby čekání na proměnu. Původní astrologický znak se nejspíš váže k zobrazení ženy v očekávání změny a proměna je jeden z atributů tohoto astrologického znamení. O lidech pod vládou Draka se totiž mluví jako o dramatických vizionářích, kteří jsou schopni měnit svoje plány rychle a bez předchozího varování pro okolí.

Drak, z podstaty Zemské znamení, je ve své Dřevěné formě ještě inspirativnější a proměnlivější, než jiní Draci. Je spojen s hexagramem Huo Ze Kui, který představuje oheň nad jezerem nebo močálem, a který nám říká, že je zde nesoulad, že něco mizí z očí, že je zde spor. Říká, že předtím byly určité části spojeny, a teď dochází k jejich oddělení, ale to oddělení není poklidnou cestou. Štěstí pak přijde jen v bezvýznamných věcech.

Ve vztahu elementů je jisté napětí, kdy Dřevo Zemi ovládá a přivádí ji tak k jisté proměně. Drak pak tento měsíc uplatňuje svoji vládu právě skrze element jangového Dřeva (Jia), které je houževnaté a dynamické, které umí být i drsné a průbojné. Ve vztahu k Tygrovi (Yin), vládci tohoto roku, netrpí žádnými zásadními vazbami, ale v Shen Sha se projevuje Hvězda Nebeských zlodějů.

Tento měsíc bude náročný pro znamení Psa (Xu), se kterým má Drak kolizní vztahy, a lidé narození v roce 1970, v roce Kovového Psa, mohou mít kolize nejsilnější, podobně jako ti, kteří se narodili v říjnu roku 2002, 1997, 1992, 1987, 1982 atd. Tito všichni mohou čekat komplikace v oblasti svého společenského já a tedy také v pracovní rovině. Se znamením Buvola má Drak komplikované vztahy, a tak ti, kteří se narodili v roce Buvola, nebo v lednu – a je jedno jakého roku, by si měli dát dobrý pozor na pracovní rovinu také. Má se za to, že Drak jim do osudu přináší problém se spoluprací a vytváří spíš podmínky k hašteření a hádkám. Obdobně si stojí Drak se samotným Drakem. Jsou jak dva kohouti na jednom smetišti a lidé narození v roce Draka a ti, kteří se narodili v dubnu, budou mít sklony k nesprávným rozhodnutím. Pro ně bude platit ono pořekadlo „Dvakrát měř, jednou řež“ a nejlepší cesta, jak z toho ven, je nechat si poradit od odborníka v dané oblasti.

Kdo naopak bude těžit z měsíce Draka, jsou ti, kteří se narodili v měsíci září, který patří Fénixům. Pak také Opice a Krysy. Tato dvě znamení totiž patří do tzv. „nebeské trojky“, která má pozitivní vazby mezi sebou. Však Opice je v tomto měsíci také dnem prosperity a Krysa pak ovlivněna Hvězdou nebeského štěstí. Budou-li jak Krysa, tak Opice spojeny s elementem Vody, bude jejich štěstí násobeno. Voda je totiž v tomto měsíci příznivý element.

Luna v tomto období začne v odzemí (7. 4. 2022) a postupně se bude přibližovat a její vliv bude narůstat. Nejsilněji se projeví kolem úplňku 3. lunárního měsíce, ke kterému dojde 16. 4. 2022, kdy zhruba týden po úplňku bude vliv Luny zase postupně slábnout.

Dne 30. dubna nás pak čeká částečné zatmění Slunce, které se však odehraje na jižní polokouli a nás se tak jeho metafyzické aspekty skoro nedotknou (viz ZDE).

Z pohledu čínské medicíny přijde v tomto období ke slovu akupunkturní dráha žaludku a s ní i velmi známý bod ST36, kterému se mimo jiné říká bod sta nemocí. V tomto měsíci je prospěšné se tomuto bodu věnovat a ideálně ho ráno mezi 7. až 9. hodinou masírovat cca 10 minut. Uděláte tak dobře svému trávicímu ústrojí a podpoříte tím také svou imunitu.

O dalších aspektech a třeba příznivých a nepříznivých dnech tohoto měsíce se dozvíte z mých informačních e-mailů, ke kterým se můžete zdarma přihlásit na tomto odkazu (více ZDE). Těším se zase brzy na setkání nad dalším článkem, nebo při některém z mých astrologických a metafyzických kurzů.

kam dál? Třeba sem na polemiku o pozdním létě (ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat