středa 23. března 2022

Tajemství čínského horoskopu 1.část

Čínská astrologie je fenoménem, který mezi zájemci o astrologii a esoteriku stále obecně nachází příznivce i přes to, že kvalitních informací o ní je v češtině poskromnu. Kouzlo čínského horoskopu je dáno nejspíš tím, co nenacházíme u jiných astrologických systémů, a tím jsou zvířecí regenti, kteří vládnou jeden po druhém jednotlivým rokům.

Tento aspekt čínské astrologie si získal mezi jejími zájemci popularitu a nejspíš každý ví, jaké zvíře vládlo roku jeho narození. Bohužel se mnoho zájemců nedostalo v poznávání tajemství čínské astrologie dál a mnozí tzv. zamrzli na ročním znamení. Všem je ale nejspíš jasné, že ne všichni, kteří se narodili v daném roce, mohou mít stejný osud a stejné povahové rysy. Vždyť rok je nesmírně dlouhá doba a naše zkušenosti se znameními západního horoskopu jasně ukazují, že lidé narození na jaře (Berani, Ryby, Býci) jsou jiní než třeba Panny, Střelci, nebo Kozorozi.

Pojďme se spolu podívat na dva zásadní aspekty čínské astrologie, které lidé obecně neznají, a které vám poodhalí hloubku a rozmanitost, která se v čínském horoskopu ukrývá. Tím prvním, co byste o čínské astrologii měli vědět, je to, že nemá pouze 12 zvířecích regentů, kteří možná vypadají jako ekvivalent 12 znamení západní astrologie, ale díky tzv. pěti prvkům máme v čínském horoskopu šedesát unikátních znamení.

Mnozí z vás již jistě zaregistrovali, že pokud se mluví o nějakém zvířecím znamení v čínské astrologii, mnohdy se tato zvířata zmiňují s určitým přívlastkem. Tak tedy rok 2020 byl rok Kovové Krysy a rok 2019 rokem Zemského Kance. Nejsou to tedy jen roky nějaké Krysy a nějakého Kance, ale roky s přesným vymezením toho, jaký že to Kanec nebo jaká že to Krysa bude.

Systém pěti prvků je de facto důležitým klíčem k tajemství čínského horoskopu. S pěti prvky a jejich systémem vzájemných vztahů se potkáváme v mnoha oblastech čínského pohledu na svět. Jsou nezbytnou součástí čínské medicíny, Feng Shui a astrologie, ale najdeme je i ve starých vojenských příručkách, v knihách a poučkách, jak se správně chovat nebo jak správně vládnout. Je to neodmyslitelná součást filozofických, ale i praktických knih, a řekli bychom důležitý koncept typický pro čínskou kulturu a jejich pojetí světa. Pět prvků je nazýváno podobnými pojmy jako řecký koncept 4 živlů, a tak i zde nacházíme zemi, vodu, oheň, ale přes tuto podobnost se jedná o diametrálně odlišný koncept.

Dřevo, Oheň, Země, Kov a Voda, jak se jednotlivé prvky jmenují, nejsou primárně přírodní síly nebo živly, ale energetické stavy. Mají tedy mnohem širší význam a zahrnují pod sebe také věci a pojmy, které spolu na první pohled nemusí souviset. Energie Dřeva tak tedy představuje jak faktické dřevo, rostliny a plodiny, tak také východ jako světovou stranu, dětství a zrod věcí jako denní dobu, zelenou barvu, jaro jako roční dobu, kyselou chuť, játra jako orgán v lidském těle a vztek jako emocionální projev. Na tom všem můžeme vidět onu rozmanitost a šíři pojmů u pěti prvků.

Pokud tedy propojíte 12 zvířat čínského horoskopu s pěti prvky, dostanete 60 jedinečných znamení. Projev každého ze zvířat se totiž propojí s oněmi pěti prvky, nebo lépe řečeno elementy, a tak tedy máme ne znamení Krysy, ale Dřevěnou, Ohnivou, Zemskou, Kovovou a Vodní Krysu. Svým způsobem bychom mohli říct, že ona Krysa, a vlastně jakékoliv z dvanácti zvířat, na sebe oblékne nějaký kabát. Dřevěný, Ohnivý, Zemský atd. Potom už není zvíře jako zvíře. Ohnivý Drak přeci nebude to samé jako Vodní Drak. To dá rozum. Stejně jako Dřevěná Krysa nebude stejná jako Kovová nebo Vodní. Každé jedno zvíře se určitým způsobem promění a jeho projevy se přizpůsobí danému kabátu, tedy elementu, nebo chcete-li prvku, který je s ním aktuálně spojen. Proto není jen 12 zvířat, ale 60 znamení čínského horoskopu.

Zde je druhá část článku  ZDE

Kam dál? - Pokud vás zajímá jak určíte element roku vašeho narození, tak to najdete zde. 


psáno pro časopis RITUALS

Žádné komentáře:

Okomentovat