pátek 18. listopadu 2016

Horoskop pana Smolaře - Ondřej Bank

Ondřej Bank je doslova pan Smolař. Náš nejúspěšnější alpský lyžař je skoro synonymem smůly. Tolik úrazů, které provází jeho sportovní kariéru, snad trumfne jen Tomáš Rosický. Pojďme se teď spolu podívat na kariéru Ondřeje Banka optikou BaZi (čínská astrologie), abychom si ukázali, nakolik máme ve svém osudu napsáno co nás čeká a nemine a jakou roli může hrát správné načasování toho co děláme.
K napsání tohoto článku mne inspiroval pořad na stanici DVTV – Kafe s Jolanou, což je, pro ty kteří neznají, lehčí forma pořadu Na plovárně Marka Ebena. V jednom z posledních dílu si Jolana Voldánová povídala právě s Ondřejem Bankem. Nejsem typickým sportovním fanouškem, a tak jsme o jeho sportovní kariéře, neměl valného ponětí. Asi proto mne jeho životní peripetie celkem zaujali. Po krátkém surfování na netu a shlédnutí pár YuTube videí, s děsivými pády, jsem si sedl k počítači a sestavil jsem si Ondřejův horoskop. 
BaZi Ondřeje Banka je příběh muže, kterému osud skorou doslovně hází klacky pod nohy. A tím skoro doslovně myslím hlavně ty klacky. Čeština nám, ve své rozmanitosti, mnohdy zcela přesně dokresluje symbolický význam mnoha situací. Klacky, ve svém významu odpovídají dřevu (stromy, keře) a právě energie Dřeva je tím, co Ondřejovi vnáší do života tolik problematických životních situací. Ale začněme hezky od začátku. 
Ondřej Bank se narodil 27. Října 1980 v Zábřehu (ČR). Narodil se tedy v roce Kovové Opice, v měsíci Ohnivého Psa a ve dni, kterému vládl Vodní Fénix. S ohledem na to, že neznáme hodinu narození, budeme pracovat jen s těmito údaji, které jsou pro to, co hodláme sledovat dostačující.
 Denní vládce Ondřeje Banka je Jinová Voda, takže nás asi nepřekvapí jeho vášeň pro sníh a lyžování, protože právě ve sněhu, nebo mírném dešti můžeme element GUI (jinovou Vodu) mimo jiné spatřit. Nicméně jeho nejsilnějším elementem je Kov. Síla Kovu je velmi dominantní a to jak prostřednictvím ročního znamení Kovové Opice (Kov), tak také díky souhře podzimních znamení (Fénix, Pes a Opice), které zesilují element Kovu v samotném horoskopu Ondřeje Banka. Kromě tohoto neharmonického rozložení elementů nacházíme v Ondřejově horoskopu konfliktní vztah Psa a Fénixe, což může mnohdy jeho silnou a bojovnou povahu oslabovat, nebo jej to může přivádět do nesprávných situací. Celkově bychom mohli takovýto horoskop označit za „neharmonický a studený“.
Z veřejných zdrojů se dovídáme, že Ondřej Bank trpěl úrazy už od dětství. Údajně už jako roční chlapec měl, po pádu z postele, krvácení do mozku a byl půl roku v nemocnici. V patnácti letech se poprvé vážně zranil, když si zlomil levou holenní kost a lýtkovou dokonce na dvou místech. K tomu si zlomil ruku. Následovala další zranění, potrhané vazy v kolenou. V Kitzbühelu 2008 si přivodil otevřenou zlomeninu lýtkové a holenní kosti a přišel skoro o dvě sezony. Pak si dvakrát zlomil prst na ruce a na začátku léta 2011 jej postihla neznámá nemoc, kvůli níž se léčil několik měsíců a zhubl 15 kilogramů. "Slyšel jsem asi tisíckrát, že kdyby tyhle všechny problémy nebyly, tak bych mohl jezdit s absolutní světovou špičkou. Jsou to ale jen 'kdyby'," komentoval toto všechno Bank.
Poslední a klíčový zdravotní problém přišel při kombinačním sjezdu loni na mistrovství světa, kde útočil na medaili, ale po pádu si zranil kotník. Letos upadl ještě ve Wengenu a od té doby ho bolí koleno. Tato poslední dvě zranění už českého lyžaře zlomila a přiměla ho v 35 letech ukončit sportovní kariéru. No hezká sbírka zranění, co říkáte? S ohledem na to, že není snadné dohledat jakákoliv bližší relevantní data ke všem uvedeným úrazům, budeme se soustředit na to, co můžeme najít, ověřit a čeho se můžeme chytit.
První vážné zranění utrpěl Ondřej Bank, když mu bylo 15 let. Mluvíme tedy o roce Dřevěného Kance. Vzpomínáte si na ty klacky, o kterých jsem psal na začátku? Teď se s Dřevem budeme potkávat častěji. Dřevěný Kanec není pro Ondřeje opravdu příznivé znamení, protože kromě Dřeva, které mimochodem nenacházíme v jeho horoskopu je Kanec znamením které poškozuje Opici (znamení roku v BaZi Ondřeje Banka). Pokud došlo podle, toho co se říká, také k poškození vazů a šlach, máme zde element Dřeva opět na scéně. Šlachy a vazy v lidském těle spadají, podle TCM pod vládu elementu Dřeva.
U úrazů, které si Ondřej Bank způsobil v Kitzbuhelu v roce 2008, už známe den i měsíc a tak se můžeme podívat jak je důležité také správné načasování. Den, kdy k úrazu došlo, ovládal Dřevěný Tygr. To je vliv dvojitého Dřeva, protože znamení Tygra je spojeno ze své podstaty s elementem Dřeva. Navíc je Tygr v kolizním postavení ke znamení Opice a pro Ondřeje Banka to byl z pohledu tradiční čínské astrologie nebezpečný kolizní den. Leden roku 2008 přináleží ještě k roku Ohnivého Kance a tak se nám zde promítá ještě navíc už výše zmíněné nepříznivé znamení Kance, které Ondřejovo znamení Opice atakuje. 
V květnu roku 2011 se Ondřej vrátil z jihovýchodní Asie, kde si měl odpočinout po náročném období. Podle jeho bratra, který situaci popisuje v pořadu 13 komnata Ondřeje Banka, však místo odpočinku a relaxace provozoval adrenalinové sporty. Po návratu domů zkolaboval, a protože nikdo nevěděl co mu je, dostal se až do blízkosti nebeské brány. V tuhle chvíli se na chvilku zastavme a vraťme se nazpátek tohoto článku. Řekli jsme si, že Ondřejův „Denní vládce“ je Jinová Voda. Lidé, jejichž osobností prvek je Voda načerpávají sílu prostřednictvím elementu Kov a naopak element Dřevo je vyčerpává. Kov v téhle chvíli znamená klid, meditace, zaměření se do sebe samého. Adrenalinové sporty obecně, řadíme k elementu Dřevo. Vidíte to samé co já? Jeho vnitřní konflikt Psa s Fénixem ho táhl k adrenalinovým sportům, které ho neposilnili, ale spíše jeho stav zhoršili. V pořadu 13 komnata se vyjádřil jeho ošetřující lékař, že přesto že nepřišli na to, co Ondřejovi bylo, on sám je přesvědčený, že se jednalo o silné vyčerpání organizmu. K tomu si přičtěme ještě to že, rok 2011 je rokem Králíka (Dřevo) a měsíc červen a červenec jsou také měsíce Dřeva. Prvnímu vládne Dřevěný Kůň a druhému Dřevěná Ovce. Není těch klacků už nějak hodně? Co myslíte? Není…..?

Poslední z velkých úrazů byl pád, který Ondřej Bank utrpěl na závodech Mistrovství světa 2015. Fotku z tohoto pádu asi budete znát, protože její fotograf za ni dostal jednu z prestižních fotografických cen. K Tomuto pádu došlo v roce Dřevěné Ovce, v měsíci Zemského Tygra ve dni Dřevěného Zajíce. 
Dřevěný rok a Dřevěný den, přinášejí tomuto dni velkou sílu elementu Dřeva. Vše je umocněno silou Zajíce, který je spojen také, stejně jako Tygr, s elementem Dřevo. A teď to doplníme kolizním postavením dne Zajíce k Fénixovi (den BaZi Ondřeje Banka), kolizí měsíce Tygra k Opici (roční znamení BaZi Ondřeje Banka) a vyloženě destruktivní postavení roku Ovce k Psovi (znamení měsíce BaZi Ondřeje Banka. Skoro mne překvapuje, jak malé zdravotní následky pro Ondřeje ten pád měl. Ten hlavní dopad můžeme vidět hlavně v tom, že tento pád ukončil jeho sportovní kariéru. Znamení v pilíři měsíce, který odráží naši kariéru, bylo atakováno ve velmi nevhodnou dobu. Co bude dál je otázka hlavně toho, jak se Ondřej Banku bude ke svému životu dál stavět. Peripetie, které doprovázejí jeho účast v soutěži StarDance nám naznačují, že osud ještě nevyčerpal celou zásobu klacků, které hází Ondřejovi pod nohy. To jaký je Ondřej Bank bojovník je svým způsobem obdivuhodné a jeho silný Denní vládce to naznačuje, ale někdy je lepší s lodí plout po proudu, než se drát peřejemi vzhůru za každou cenou. Ale každý máme svou cestu a je-li to napsáno v osudu, těžko tomu utečeme, jak říká jedno staré čínské přísloví. 
Horoskop BaZi nám ukazuje, kromě našich silných a slabých stránek, také potenciál jakým vládneme. A to nejenom potenciál našich schopností a dovedností, ale také potenciál a úskalí nebo příznivé okamžiky na naší cestě životem. Horoskop může být naším jízdním řádem, který nám ukáže, kdy máme zrychlit, kdy se může odvážit riskovat a kdy máme být opatrní a střídmí, abychom přečkali složitější období. Přeji vám všem klidné a mírně vlnité cesty životem.

autor: Jaroslav Vydržel - lektor Školy čínské astrologie

Foto:
Blesk.cz / Senivia.cz / Skymagazin.cz

odkazy


2 komentáře: