středa 3. listopadu 2021

Listopad 2021 ve znamení Zemského Kance

S listopadem přichází konec roku a zimní čas. Je to čas, kterému vládne znamení Hai, jehož regentem je Kanec, který se někdy zaměňuje za Vepře nebo jen Prase, ale já dávám přednost Kanci. Zimu v kalendáři tvoří měsíce listopad, prosinec a leden, přestože je sněhu někdy dost i v dubnu. V listopadu, kdy se čchi ještě kumuluje, zimní období začíná. V prosinci vrcholí v čase zimního slunovratu a v lednu již pozvolna míří ke svému konci, aby s počátkem února započalo jaro.

Zima je čas spojený s elementem Vody. Je to čas konce, ale i počátku. Záměrně volím slovo počátek, odvozené od početí, které je aktem založení nového života, či cyklu, jak kdo chce. Znamení Hai (Kanec) je totiž posledním z XII znamení čínského zvěrokruhu, ale jeho význam je právě v onom početí, nikoliv v ukončení. Tak už to prostě bývá, že konec je jen brána do jiného světa.

Měsíc Kance tak bývá obdobím, kdy se začíná formovat nadcházející rok. V tomto případě to bude rok Vodního Tygra. Planeta Jupiter se pomalu bude posouvat z pozice Chou do pozice Yin a tak od února v čase Li Chun převezme Vodní Tygr svou vládu od Kovového Buvola. Znamení Hai, které označujeme jako Kance, má v sobě ono početí zakódováno v samé podstatě. Jeho původní znak totiž odkazuje k milujícímu se páru, který počne dítě pod ochranou nebes. Znamení Zi (Krysa) je pak právě oním novorozencem, jak je vidět i ze znaku samotného.

Zemsky Kanec
Období Kance je tedy dobou, kdy se projevují vášně, rozkoše a libůstky všeho druhu. Kanec svým způsobem souzní s Tygrem. Tvoří spolu jeden z manželských párů, ale jejich soužití potřebuje dobré podmínky, aby došlo naplnění, jinak se promění v destruktivní vztah, ve kterém může být přítomno i fyzické násilí. Proto je tohle období příznivé jen pro Tygry narozené v zimě a na jaře. Pro ty ostatní je to doba rizika a nepříznivé energie. Pro Zajíce a Kozu se jedná o čas veskrze přátelský, protože tito tři braši (Kanec, Zajíc a Koza) patří k sobě a jejich kamarádství se narodilo v Nebi. Kdo má s Kancem nejkomplikovanější vztahy, je Had. Had, který představuje dobu před dozráním, Had, který je počátkem léta. Ten je v přímém rozporu s Kancem a jemu se nejčastěji v tomto období nevede dobře. Dalším, kdo neprožívá období Kance šťastně, jsou sami Kanci. Kanci totiž patří mezi čtyři znamení, která nemají ráda sama sebe, a v době, kdy vládnou, jsou náchylní k nesprávným úsudkům, špatným rozhodnutím a chybám.

Pokud tedy máte ve svém horoskopu znamení Tygra (Yin), Kance (Hai), nebo Hada (Si), mějte se na pozoru. Bude prospěšné mít se na pozoru také ve dnech Opice, Fénixe a Psa, které představují nepříznivou energii ztráty, nehody a zdržení označovanou jako „tři zabijáci“. Kdy vládne jaké denní znamení najdete v mém Google kalendáři Tong Shu, který zdarma sdílím se zájemci o čínskou astrologii, nebo v mých denních horoskopech na Facebooku nebo Twitteru.

Letící Hvězda tohoto měsíce je 5_žlutá, což, jak mnozí ví, není vůbec roztomilá energie. Jejímu vlivu a poselství pro listopad optikou XKFS se však budu věnovat v jiném článku na webu Akademie Černé želvy. Zde bych jen upozornil na neblahou kombinaci 5-3-2 v jihozápadním paláci Kun, tedy v paláci trigramu Země a potažmo tedy matky.

V poslední řadě bych zmínil, že se začne aktivizovat dráha tří ohňů, tedy tří energetických center a půjde o jakési globální, závěrečné finále. Tři ohně, tři zářiče, jsou místa v trupu, v prostoru mezi srdcem a pohlavními orgány. Tento „orgán“ Fu se vztahuje k naší životní síle, kterou pomáhá řídit a usměrňovat. Určitě by bylo prospěšné je posilovat a kumulovat uvnitř těla teplo potřebné pro zimní období. Využít proto půjde třeba moxování, ale stačí obyčejné nahřívání a udržování nohou v teple.

Žádné komentáře:

Okomentovat