pondělí 14. prosince 2020

Harmonické dvojice v čínském horoskopu


Klasický čínský horoskop 4 pilířů osudu má spoustu zajímavých aspektů, které sledujeme při rozboru a výkladu. Jedním z nich jsou také harmonické dvojice. Někdy se o nich mluví jako o manželských kombinacích. To proto, že každá z kombinací je dvojicí tvořenou jedním jangovým (mužským) a jedním jinovým (ženským) prvkem. Tak jako v manželství se za určitých okolností narodí děti, i tyto harmonické kombinace při splnění určitých podmínek vnášejí a mění elementární strukturu horoskopu tím, že posilují jeden z pěti prvků. Zda je to pro člověka příznivé, je otázka analýzy horoskopu. 

Harmonických dvojic je 11. Šest dvojic tvoří kombinace pozemských větví (zvířat) - například Krysa a Buvol, nebo Drak a Fénix (kohout). Zvířat (pozemských větví) je v horoskopu 12, a proto máme těchto šest harmonických dvojic. Nebeských kmenů je pak 10, a proto je elementových dvojic pět - například jangové Dřevo (Jia) a jinová Země (Ji), nebo jangový Kov (Geng) a jinové Dřevo (Yi). 

Zajímavý aspekt harmonických dvojic se nám ukazuje v momentě, kdy se díváme na partnerské horoskopy. Pokud srovnáváme dva horoskopy, abychom viděli určité partnerské shody a neshody, je pro nás výskyt harmonických dvojic příznivým projevem. Funguje to tak, že srovnáváme nikoli roky narození obou partnerů, ale dny jejich narození. 

Denní pilíř je totiž pro nás rozhodující, pokud posuzujeme osobnosti lidí a jejich vztahové vzorce na partnerské úrovni. Sledujeme tedy na úrovni denního pilíře, zda se mezi dvěma lidmi nachází ony harmonické dvojice. Funguje to tak, že každý z nich má část z té které harmonické dvojice. Tedy chlapec je narozen třeba v den Tygra a dívka v den Kance. Tygr a Kanec jsou harmonickou dvojicí a takový horoskop zakládá předpoklad, že zde bude určitá sympatie a porozumění. 

Denní pilíř v základní tabulce horoskopu

Nemůžeme z takového horoskopu automaticky usuzovat, že ti dva spolu prožijí dlouhý a spokojený život. Horoskop není danost, ale potenciál, a pro to, aby spolu dva lidé utvořili šťastný pár, je potřeba víc než jen harmonická dvojice. Ale pár s harmonickou dvojicí v horoskopu má ke společnému vztahu blíž než ti, kteří takovou kombinaci v horoskopu nemají. Taková kombinace totiž funguje jako kouzlo. Pokud se ti dva dostanou fyzicky k sobě, jako by pocítili nevysvětlitelné vzájemné sympatie. Zkušenost ukazuje, že taková kombinace nefunguje na dálku, nepocítíte ji tedy třeba při procházení fotek na seznamce, ale fyzická blízkost otevírá a spouští tyto děje velmi spolehlivě. 

Harmonické dvojice elementů(10 nebeských kmenů)

Je dobré uvědomit si, že harmonické dvojice mohou být v daných horoskopech dvě. Jedna na úrovni Nebeských kmenů, kde se projevuji elementy denních vládců, a druhá na úrovni Pozemských větví, tedy tam, co se v čínském horoskopu projevují zvířata. Pokud se nachází kombinace harmonické dvojice na úrovni Nebeských kmenů, jde o souhru duševní a spirituální, a pokud se nachází v horoskopu harmonická dvojice na úrovni zvířat, jde o souhru praktického rázu. Možná bychom mohli říct, že harmonická dvojice na úrovni Nebeských kmenů je souhra v chování obou, a ta na úrovni Pozemských větví na rovině jednání. To dává výkladům další rozměr, protože souhra na jedné rovině nemusí být nutně to, co je pro daného člověka rozhodující. 

Harmonické dvojice zvířat (12 pozemských větví) 

Představme si situaci, kdy se dva dobře doplňují v praktických věcech, jako třeba kdo má co zařídit, obstarat a vyřídit, ale na rovině ducha může jeden cítit nenaplněnost a nepochopení. Nebo obrácenou situaci, kdy se pár cítí duchovně sladěný, ale praktická stránka nefunguje. Je pak otázkou, zda jedna rovina převáží nad druhou a například pocit zajištění a bezpečí bude silnější než ono duchovní splynutí a porozumění. Pravdou ale je, že ani páry se dvěma harmonickými kombinacemi nemají zaručený šťastný partnerský život, a na každém vztahu je potřeba pracovat. Jak jsem již zmínil o kus výš, horoskop je pouze potenciál, který může, ale rozhodně nemusí dojít naplnění. 

Pokud chcete vědět, zda i vy máte v horoskopech ony harmonické dvojice, zajděte si na Bazi kalkulátor (klikni zde), sestavte si horoskop a podívejte se do sloupce dne, zda s partnerem ladíte nebo ne.

3 komentáře:

  1. Jaroslave, děkuji za uvedení dvojic :-) a přeji hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný den, bohužel odkaz na Bazi kalkulátor nefunguje, bylo by možné najít jiný?Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zkuste tento odkaz
      http://mymetaphysics.org/tools/plot-bazi

      Vymazat