pátek 11. prosince 2015

11 lunární měsíc roku 2015

11 lunární měsíce je měsícem ve kterém vrcholí zimní období, protože do něj letos spadá zimní slunovrat, který připadá na 22.prosince na 5:48 hodin. Zatím co západní kultura od tohoto momentu počítá astronomickou zimu, astrologové východu tento den považují za přelomový moment ve kterém se zrodí Jangové energie. V tomto momentě je počat nadcházející rok Ohnivé Opice (BING SHEN), který se zrodí 4. února 2016. 



11. lunární měsíc má jako svůj symbol Mandarínskou kachničku, která je na dálném orientě symbolem manželské lásky a věrnosti. Významné dny tohoto měsíce jsou:

12. den 11. měsíce, na který připadá zimní Slunovrat (22.12.2015)

15. den 11. měsíce, kdy se při úplňku slaví Svátky zimního slunovratu (25.12.2015)

Zimní slunovrat je v tomto měsíci hlavním tématem a mohli bychom k němu směřovat i my. Početí nového roku, téma nejhlubšího Jinu v roce nás vede k usebrání a obrácení svého pohledu dovnitř nás. Obrazem tohoto měsíce je hexagram číslo 2(Kun Wei Di), který je složen ze samých jinových, tedy přerušovaných čar. Stvořen byl kombinací dvou trigramů, které představují Zemi. Je to tedy obraz země nad zemí, obraz přílišné stability a klidu, ve které se rodí pohyb, přesně podle pravidel Jin a Jang. 
Jeho poselství bychom mohli přeložit jako napomenutí k vytrvalosti a mírnosti, což jsou vlastnosti díky kterým můžeme dosahovat harmonii, kterou by měl udržovat každý jeden z nás.
Prožijte tedy nadcházející dny konce roku v poklidu, dopřejte si čas přemýšlet nad uplynulým rokem, nad tím co Vám přinesl a nebo naopak co si vzal, jak po té hmotné, materiální stránce, tak také po té emoční, duchovní či duševní.
Je jasné, že v tom shonu, který máme spojený s koncem roku my lidé západní civilizace je čas na pomalé, poklidné prožití svátků spojené s koncem roku skoro nemyslitelné, vždyť je spojeno s množstvím zařizování, shánění a snahou zvládnout víc a líp to co se nám každoročně nedaří.
Dopřejme si to někdy udělat jinak. A to někdy zkusme třeba letos. Zkusme zapomenout na dokonalost oslav a dopřejme si víc usebrání se, víc klidu na duši. Víc společných chvil strávených v kruhu těch které máme rádi a na kterých nám záleží. Dopřejme si víc nepořádku a měně cukroví a jídla obecně. Méně televize a více lidskosti. Já to tak dělám už několik let a nelituji toho. Těším se, že se s vámi potkám třeba při procházce městem a popovídáme si třeba o tom jak komu vnáší zimní slunovrat klid do života. On je to titiž magický čas přechodu a přerodu. Nepromeškejte ho....

Žádné komentáře:

Okomentovat