středa 5. února 2020

Horoskop na únor 2020 Zemský Tygr

Jaký bude a co nám přinese únor roku 2020, který je pod vládou Zemského Tygra???

Málokdo ví, že stejně jako v západní astrologii, tak i v té čínské jsou jednotlivým měsícům roku přiřazeny symboly zvířat a elementů tak, jak je tomu v rámci jednotlivých roků. Své roční znamení většinou lidé znají. Ale to, jaké zvíře pak vládlo v měsíci jejich narození, už ví málokdo. Přitom se toto znamení výrazně odráží v našich životech. Roční znamení odráží náš veřejný život a znamení měsíce představuje náš život společenský. Odráží naše ambice a touhy, náš vztah s rodiči, ale i s kolegy a přímými nadřízenými v práci. Je to pilíř, který nám umí hodně prozradit o našem běžném životě, a i proto bychom se o něm měli dozvědět více. 

Únor tedy patří již tradičně pod vládu znamení "Yin", které je spojeno se zvířecí symbolikou Tygra. Mohli bychom říct, že únor tak, jak jej definujeme podle našeho gregoriánského kalendáře, ovládá Tygr. Tygr je třetím znamením z oněch dvanácti znamení čínského zvěrokruhu. Je povahy jangové, tedy aktivní či mužské. Ze své podstaty je Tygr spojen s elementem Dřeva. Předchází mu zemské znamení Chou (Buvol) a následuje kardinální znamení Dřeva Mao (Zajíc). 

Únor ve znamení Tygra představuje zrod nového. V první den vlády Tygra začíná roční období jara. Jaro vrcholí dnem jarní rovnodennosti a končí v poslední den vlády znamení Chen (Draka), jenž vládne našemu dubnu. Čínské chápání ročních dob je jiné, než naše současné, kdy říkáme, že první jarní den je dnem jarní rovnodennosti. Čínské pojetí ročních období má za to, že v den jarní rovnodennosti je jaro už zcela rozvinuté, tedy dospělé, nikoliv mladé, narozené a počínající. V tomto ohledu se tedy čínské pojetí podstatně více shoduje s pojetím ročního cyklu tradičních kultur, například Keltů. Počátek vlády znamení Tygra, a tedy také počátek jara, připadá totiž do období Hromnic (Imbolc). Vrchol jara, který připadá na jarní rovnodennost, pak souzní se svátkem Provoda (Ostara). 

Pro mnohé bude nejspíš také překvapením, že první den měsíce Tygra, a tedy první den jara, je zároveň prvním dnem astrologického roku. O čínské astrologii panuje mnoho mýtů a jedním z nich je, že se jedná o astrologii lunárního cyklu. Není tomu tak, a i proto není počátek astrologického roku totožný s počátkem lunárního znamení - lidé narození před počátkem měsíce Tygra připadají vždy k roku předešlému. Měsíc Tygra začíná vždy mezi třetím až pátým únorem, a to proto, že ani roční cyklus není zcela pravidelný a potřebujeme tzv. přestupný měsíc/den, abychom jednou za čtyři roky překlenuli čtvrtdenní rozdíl. Nejčastěji tedy začátek měsíce Tygra připadá na 4. února. Letos bude začínat 4. února 2020 v hodině Hada (9 - 11 hod.). 

V tento moment začne astrologický rok Kovové Krysy, měsíc Zemského Tygra a narodí se nám jaro. 
Prastará forma zápisu znamení Yin, ke kterému je přiřazen symbol Tygra
Pokud bychom si měli představit znamení Tygra, je důležité podívat se na prapůvod tohoto znaku. Znak Yin totiž nepředstavuje Tygra jako zvíře. Tygr je jen přiřazeným zvířecím symbolem pro toto znamení. Prapůvod znaku Yin leží v zobrazení muže v čapce, který má zvednuté ruce v rituálním pozdravu a úklonu. Představuje tedy rituální zdvořilost a úctu. V širším slova smyslu pak zahrnuje i vysoké postavení a vůdčí autoritu. K tomuto významu se nám Tygr krásně hodí jako mnemotechnická pomůcka, protože nejspíš všechny kultury, které se s touto šelmou setkaly, ji označují jako zvíře hodné respektu a úcty. 

Tygr se "přátelí" s Koněm a Psem. Tito dva mohou v tomto období profitovat z jeho přátelství, stejně jako Kanec, který je, bráno optikou čínského horoskopu, Tygrovou spřízněnou duší. Tato spřízněnost je však křehká a bude prospěšná jen těm Kanců, kteří se narodili v zimě a na jaře. Pro ostatní se může jednat spíše o problematické období. Problémy přináší Tygr také pro znamení Opice, se kterou má kolizní vztah. Pro Opice tedy může být první měsíc roku velmi problematický. Záleží ale, ve které části horoskopu znamení Opice (Shen) máte. Pokud jste narozeni v roce Opice, bude se Tygrův vliv projevovat nejčastěji ve veřejné oblasti. Úřady, úřední dokumenty a podobné věci mohou být problematické na domluvení a vyřízení. Váš život může ovlivnit ztráta či úraz. Kam konkrétně bude Tygr svým vlivem mířit, je otázkou individuálního horoskopu. 
Pokud máte Opici na pilíři měsíce a jste tedy narozeni po začátku srpna (8. srpen), může se nepříznivý vliv Tygra projevit ve vaší společenské rovině. Zde nacházíme převážně vlivy pracovní a kariérní, a pak vztahy s rodinou, primárně s rodiči. Pokud jste narození v den Opice, budou pod problematickým vlivem vaše partnerské vztahy - soukromé, ale i třeba obchodní. Vždy je to ale o kontextu každého konkrétního horoskopu. 

Tygr v systému orgánových hodin působí v čase od 3 do 5 hodin. Je spojen s dráhou plic a mohli bychom zde tedy také symbolicky vnímat jakési první nadechnutí nového dne/roku. Protože hodina Tygra odráží plíce, je i měsíc Tygra spojen s dráhou plic. Proto by nás neměly překvapit respirační problémy, ale i různé kožní projevy, které jsou v systému tradiční čínské medicíny spojeny ještě s tlustým střevem. Na zdravotní aspekty by se měli zaměřit hlavně lidé narozeni v roce Zajíce. Pro ně je znamení Tygra Hvězdou nemoci, která otevírá dveře k zdravotním komplikacím. Hvězda nemoci je ale víc než měsíc problematická při ročním působení, nebo tam, kde ji najdeme v desetiletých životních cyklech. 

Pro rok Kovové Krysy je pak měsíc Zemského Tygra nejslabším měsícem, kdy síla Kovu nemá oporu, jak působit, a element Kovu je v nejslabším postavení. Jeho síla teď začne vzrůstat tak, aby vyvrcholila v podzimním období. Velmi slibným dnem však bude 4. březen, den Ohnivého Koně, který nese známky štěstí a prosperity. Shodou okolností je tento den posledním dnem měsíce Zemského Tygra. 

Psáno pro časopis MEDIUM

Žádné komentáře:

Okomentovat