sobota 29. února 2020

Březen 2020 - Zemský Zajic (Ji Mao)

V ročním cyklu podle přirozeného dělení, kterého se drží také čínská astrologie, nastává v měsíci březnu (podle našeho gregoriánského kalendáře) vrcholné období jara, korunované jarní rovnodenností.
V minulém čísle jsme si povídali o Tygrově únoru, kterým jaro začíná. Energie jangu se probouzejí a vystupují z hlubin země na její povrch, plodivá síla jangu se projevuje v mnoha oblastech přírody a postupně přechází do znamení Mao, které označujeme jako Zajíc či Králík, občas narazíte i na označení Kočka. Tyto rozdíly vychází buď z nesprávných překladů, nebo z vietnamské tradice, která ve svém zodiaku nemá Zajíce, ale právě Kočku, což je dáno kulturními důvody. 

Slunce vycházející zpoza stromu 


Období vlády znamení Mao (Zajíce) spadá v roce 2020 (rok Krysy) mezi 5. březen 2020 a 3. duben 2020. Vlády se Zajíc ujímá v hodině Tygra, tedy mezi třetí a pátou hodinou ranní. Mao (Zajíc) je velmi zajímavé znamení. Patří do skupiny čtyř kardinálů, tedy vládců jednotlivých ročních dob. Je představitelem jara, stejně jako je Wu (Kůň) představitelem léta, You (Fénix) představitelem podzimu a Zi (Krysa) představitelem zimy. Jak nejspíš tušíte, znak, který je s Mao spojen, nepředstavuje Zajíce, jako ostatně žádný ze znaků čínské astrologie, které nejsou znaky zvířecích regentů. Znak Mao má několik významů. Jedním z nich je rybinovitý spoj, užívaný v truhlářství pro spojení dvou částí bez použití hřebíků. Tímto významem je tak symbolicky spojen s propojením a utajením, protože tento typ spoje vytváří skryté spojení. Jedním z dalších významů je pak slunce vycházející zpoza stromu. Tím je dán přímý odkaz na východní směr a element Dřevo v systému pěti prvků. Zajímavostí je, že v tradičním čínském karetním orákulu Mahjong je karta „Východ“, odkazující mimo jiné na tazatele, zobrazena také jako „slunce vycházející zpoza stromu“. 

Volnost a ochrana života 

Významově je tedy období vlády Mao (Zajíc) spojeno s probouzejícími se energiemi roku, ale i dne. Zajíc totiž v denním cyklu vládne rozednění, jelikož vládne mezi pátou a sedmou hodinou ranní. V tento čas je nejaktivnějším orgánem lidského těla tlusté střevo, které primárně odpovídá za přepravu kalů, řídí tělesné tekutiny a je zodpovědné za vyprazdňování. Ve starých kronikách a almanaších je pro jarní období doporučeno nosit volný oděv, nejlépe zelené barvy, rozpuštěné vlasy, a vyvarovat se jakýchkoliv forem násilí - upouštělo se od trestání a poprav, obětování zvířat a obecně se ochraňoval život. Na císařském dvoře se obětovávalo bohu manželství. Věřilo se, že pokud by nebyly dodržovány předepsané rituály, zemi a lid by postihly pohromy. 

Hádky, rozepře i erotika 

Letošní Zajíc bude vládnout Zemskou silou. Příznivý element tohoto období je jangové Dřevo (Jia), nepříznivý pak jangový Kov. Dny Kance přinášejí hojnost a požehnání. Oproti tomu dny Fénixe (Kohouta) jsou dny problematické a kolizní. Kolizemi je pak obecně postiženo znamení You (Fénix/Kohout). Těm, kteří se narodili v letech Fénixe/Kohouta nebude na cestu svítit příznivá hvězda a měli by se stáhnout a šetřit své síly. Pokud je Fénix vaším denním znamením, narodili jste se tedy ve dni You, nejspíše můžete prožívat tento měsíc partnerské hádky a rozepře. Zajíc se totiž hodlá vloupat do vašeho partnerského paláce a pobořit ho. Znamená to, že nové vztahy vzešlé v této době nejspíš nedojdou naplnění a ty stávající mohou projít zásadnější zatěžkávací zkouškou. 

Zajíc nemá dobré vztahy ani s dalšími kardinály. S Koněm má vztah destrukční a s Krysou trestající. Obecně bychom tedy mohli říct, že jak Fénix (You), tak Kůň (Wu) a ani Krysa si v tomto měsíci neužijí moc zábavy. Naopak Kanec (Hai) a Koza (Wei) na tom budou jinak. Oni tři jsou „nebeskou trojicí“ a mají k sobě blízko. Podobně na tom bude Pes, který je Zajícovým partnerem a z jejich vztahu budou těžit hlavně ti, kteří se narodili v podzimních měsících Opice, Fénixe a Psa. Lidé, kteří jsou tedy narození v roce Psa v měsících srpen, září a říjen, mohou v této době očekávat skvělé příležitosti, podobně jako Kanci a Kozy. 

Zajíc je asi nejerotičtějším znamením horoskopu. Aspoň se to o něm říká a moje vlastní pozorování to jen potvrzuje. Ženy z let Mao (Zajíce) mají specifický ženský esprit, který k nim přitahuje muže stejně, jako světlo v noční tmě přitahuje motýly a můry. Zajíc je také jedním ze znamení, v němž působí Hvězda oblíbenosti, které říkáme Květ broskvoně. Těm, kteří se narodili v den nebo rok Tygra, Koně či Psa, pak tento měsíc může otevřít dveře k novým známostem, a to jak osobním, tak také pracovním. Květ broskvoně prostě podporuje a přináší jeho nositeli obdiv a uznání. 

Březnové příznivé a kolizní dny 

Pokud bych měl vyzdvihnout některé vybrané dny tohoto měsíce, pak jsou velmi příznivými dny 9. a 21. březen, avšak ne pro Hady (Si). Tyto dny vibrují podle klasifikace ve velmi příznivých vlnách a jsou příznivé pro aktivity, u kterých očekáváte příznivý vývoj a výsledek. Velmi neblahý den je pak den před jarní rovnodenností, tedy čtvrtek 19. března. Nejen, že je to kolizní den obecně, ale každý den před rovnodenností a slunovratem je problematickým dnem, protože energie roční doby se zde lámou a proměňují. V obecné rovině jsou tyto dny příznivé jen k tomu, pokud se potřebujete od něčeho nebo někoho odpoutat a odloučit. Využíváme je tedy v případě rozchodu, rozvodu, popřípadě prodeje majetku a podobně. Chybou by bylo, pokud bychom v tyto dny pořizovali něco cenného, uzavírali svatbu či otevírali obchod. 

Nezapomeňte na očistu 

Posledním doporučením pro tento měsíc by mělo být rituální očistění prostor, ve kterých žijeme a pracujeme. Tato místa bývají plná různých myšlenkových forem, které tam zanecháváme my, nebo naši návštěvníci a zákazníci. Tyto jemnohmotné myšlenkové útvary mají různou sílu, ale vždy mohou působit na atmosféru toho kterého místa. Tak jako svá těla omýváme a čistíme vodou, tak svoje duše očišťujeme kouřem z bylin. Stejně tak jsme na tom s prostory. Je tedy prospěšné ve vhodnou dobu provést rituální očistu domu, bytu, kanceláře, dílny, prostě toho místa, které očistit chceme. Vhodná doba je vždy zhruba na konci ročního období a pak před jeho vrcholem. Jedná se tedy zhruba o osm dní v roce. Pro březen roku 2020 je nejpříhodnější dobou sobota 14. března, den ohnivého Draka, den očisty a odstranění. Naplňte tedy v tento den svůj prostor kouřen z bylin nebo pryskyřic. Využijte hodinu Opice (15. – 17. hodina) nebo Fénixe (17. -19. hodina) a očistěte sebe a svůj prostor od neblahých myšlenek.

psáno pro časopis MEDIUM

Zde si můžete sestavit své 4 pilíře:
 http://www.skolapetiprvku.cz/bazikalkulator/

Zde najdete kurzy čínské astrologie:
 http://www.cernazelva.cz/p/seminare-kurzy.html

Žádné komentáře:

Okomentovat