neděle 30. srpna 2020

Září pod vládou Dřevěného Fénixe (Yi You)

Zíří 2020

Září je čas podzimní rovnodennosti, je to doba, kdy jang léta ustupuje a vyrovnává se s nastupujícím jinem zimy. Dny začínají být stejně dlouhé jako noci a v době kolem rovnodennosti se objeví období označované jako babí léto, či někdy jako indiánské léto, mnohými mylně považované za období patřící pod vládu elementu Země. Září je však vrcholným obdobím podzimu a vládne mu tedy element Kov. Ten vládne také jako regent současnému roku Kovové Krysy (rok 2020). Bráno tedy důsledně, v září budeme prožívat vrcholné energie podzimu, v němž se projevuje element Kov. Element Země pak působí v mezidobích mezi ročními dobami, tedy každoročně v čase Kozy (červenec), Psa (říjen), Buvola (leden) a Draka (duben). 

Mnozí z vás budou v knihách o čínském horoskopu hledat Fénixe marně. To proto, že je toto znamení popisováno často jako Kohout, ale pro chápání symboliky čínského horoskopu je to ne úplně šťastné. You, jak se toto čínské horoskopické znamení označuje, má s kohoutem pramálo společného. Jeho prapodstata je obsažena ve významu znaku, který je symbolem pro alkohol. Pokud se na něj dobře podíváte, nelze v něm nevidět nádobu, v níž je naznačena hladina tekutiny. Tento znak sloužil a doposud se užívá pro označení alkoholu. V minulosti to snad byla pálenka z prosa, která se v době oslav sklizně užívala při oslavách. 

Znameni You

Znak se tedy spojil s rudým ptákem, původně snad s bažantem. Ten byl postupně nahrazen kohoutem a sem tam, nejspíš v taoistických komunitách, Fénixem. You je povahy jinové, i když je z těch jinových znamení nejdynamičtější. Kohout je ale pro nás zástupcem jangového charakteru. Kohout vládne dvorku a slepicím, je to silný mužský symbol, zcela neadekvátní významu You, který představuje ženskou dominanci. Navíc v systému harmonických dvojic, které nám pomáhají v partnerských horoskopech objevit spřízněnost, je Fénix (You) manželkou pro Draka (Chen) a sami zvažte, že Drak nemůže mít za manželku Kohouta, ale jedině Fénixe. Fénixe, který je předobrazem císařovny, jako Drak předobrazem císaře. Proto jde o Fénixe a ne o Kohouta, ale de facto nejde ani o jednoho. Protože You je znamením nebes sestupujících na zemi, znamením inspirátora k lepším výkonům, znamením schopnosti oddělit zrno od plev a prostředků a účelu. 

Své vlády se Fénix ujímá dvacátý den sedmého lunárního měsíce, tedy podle našeho gregoriánského kalendáře v pondělí 7.září 2020 v hodině Zajíce (05-07 hod.). Svou vládu si pak podrží až do večera 7.října 2020, kdy ji předá Ohnivému Psu. Z pohledu roku to nebude nejšťastnější období. Mezi Krysou (vládce roku) a Fénixem (vládce měsíce) nepanují nejlepší vztahy, a to i přes to, že je Fénix pro Krysu tzv. Květ Broskvoně, tedy časem (obdobím), kdy Kryse, Opici a Drakovi jakoby vyšla na nebi Hvězda oblíbenosti. Ona tři znamení mohou profitovat z toho, že k nim lidé budou mít vstřícný postoj, aniž by pro to musela tato znamení něco zvláštního udělat, nebo si to dokonce zasloužit. Tedy pokud potřebujete vyjasnit a vyřídit něco, co je pro vás důležité a moc vám to zatím nešlo, je září ideální čas. 

Pokud jste narození pod vládou Zajíce, tedy v letech 1963, 1975, 1987, 1999, nebo pokud jste narozeni v březnu, nejspíš to pro vás nebude příznivý měsíc. Ti, kteří se narodili v letech Zajíce, budou mít komplikace ve veřejné rovině, ti březnoví pak mohou mít problémy s rodiči a širší rodinou, nebo v práci. To záleží na typu denního vládce. A to, i když jsou narozeni v jiných letech. Stačí, že se narodili v měsíci březnu (cca od 6. března dál). 



Ani Fénixové (Kohouti) si svůj měsíc neužijí. Patří totiž mezi 4 znamení, která špatně snášejí sama sebe. Tedy pro Fénixe není doba, které vládnou, jejich požehnáním, jako tomu bývá u jiných znamení, ale trestem. Jako by přestali rozumět sami sobě a dělali rozhodnutí, která jdou proti jejich zájmům. Na to je dobré dát si pozor. 

Hadi, Buvolové a Draci, zejména ti narození v srpnu, září a říjnu, pak ze vztahu s Fénixem profitují. Mohou tedy tento čas plně využít ve svůj prospěch. 

Z celoevropského hlediska se mapa čchi v numerologickém modelu ukazuje problematická pro jižní státy (Itálie, Řecko, Chorvatsko), kde se usadila neblahá žlutá pětka, která podporuje černou 2 (Hvězdu nemoci). Je nasnadě, že můžeme očekávat zhoršení situace v oblasti zdraví. Zda bude spojena s Covid 19 je otázkou, ale je to pravděpodobné i s ohledem na konec turistické sezony. Hvězda prosperity leží na východě a Hvězda hádek na západě. Severovýchodní sektor (UK, DK, NL) pak obsadila černá 2 (Hvězda nemoci). 



Z pohledu tradiční čínské medicíny je doba You (Fénixe) spojena s časem 17. až 19. hodiny. Tato doba je v lidském těle spojena s dráhou, a tedy i orgánem, ledvin. Září je tedy časem, kdy se tato dráha a tento orgán projevují vyšší mírou senzitivity. Dopřejte svým ledvinám to, co potřebují, a tím je hlavně teplo, mírně slané vývary a lymfatické masáže. Na ploskách nohou to jsou pak hlavně body pramene, které stojí za to moxovat (zahřívat) a masírovat. Vyhýbejte se chladu působícího na chodidla a kotníky a chůzi naboso na chladných a vlhkých površích, protože tělo by si mohlo natáhnout do sebe neblahé energie, které ledviny oslabí, a ledviny vám to v zimě vrátí. 

Všem čtenářům přeji co nejklidnější podzimní dny, krásné prožití doby podzimní rovnodennosti (22. 9. 2020) a u dalšího čísla při měsíci Ohnivého Psa zase na shledanou.

Žádné komentáře:

Okomentovat