neděle 7. července 2019

Měsíc Kovové Kozy (Xin Wei) roku 2019

Šestý měsíc roku Zemského Kance (Ji Hai), tedy roku 2019 přináleží Kovové Koze (Xin Wei). Jeho počátek nastává 7.července 2019 v hodině Hada a končí 7.srpna 2019 v hodině Psa. Měsíc Kozy (Wei) je posledním měsícem léta a v jeho první půli tedy působí jedenácté období Jie Qi s názvem „Malé horko“ (Xiao Shu), které v druhé půlce měsíce Kozy (Wei) bude vystřídáno dvanáctým obdobím s názvem „Velké horko“ (Da Shu). Tolik tedy základní časové technikálie, které nám pomáhají vymezit působení Kovové Kozy (Xin Wei).

Koza (Wei) je velmi zajímavým znamením, které se někdy překládá jako Ovce. Číňané v tomto směru nerozlišují, protože pro ně slovo Wei, neznamená ono zvíře, které je symbolem tohoto období, tak jako pro nás. Pro ně je slovo a znak Wei, jednoznačně časovým obdobím, protože Koza se čínsky řekne Shānyáng a Ovce Yáng. To my s těmito symboly času pracujeme více explicitně, a proto je potřeba si i onu symboliku správně nastavit. V našem kulturním prostředí vnímáme mezi povahou stádovité a smířlivé ovce a tvrdohlavé, individualistické Kozy jasný rozdíl a tak je dobré i tento rozdíl promítnout do daného symbolu. To co představuje ono období roku a to jak se projevuje v životech lidí je tedy rozhodně spíš Kozou, než Ovcí. Jen se zeptejte těch vašich známých, narozených v letech nebo měsících Kozy. 
V podstatě však pro opravdového znalce čínské astrologie znamení Wei, nesymbolizuje ani onu Kozu, ale sílu Nebes přicházející na Zemi. Wei je totiž obrazem kořenů a větví stromu obtěžkaného ovocem před sklizní. Představuje tedy význam „ještě ne“. Význam, který označuje období čekání na sklizeň, kdy je něco na spadnutí, ale ještě je potřeba si počkat na dozrání. V širším významu tedy tento symbol označuje také šanci a nový počátek. 

Koza je z podstaty jinové Zemské znamení. Její Kovový kabát má pak pro ni specifický tvůrčí význam. V cyklu dne Koza vládne popoledni, tedy času mezi 13 až 15 hodinou. Přátelí se s Kancem (Hai), Zajícem (Mao) a Koněm (Wu), se kterým tvoří cosi jako manželský pár. Tito tři tedy budou z tohoto měsíce nejspíš nejvíc profitovat, ale pozor, vždy to záleží na osobním horoskopu (BaZi) a proto existují z tohoto obecného pravidla výjimky. 

Oproti tomu s Buvol (Chou) má Koza (Wei) vztahy velmi problematické, protože Buvol, je jejím kolizním znamením a naopak. Z toho můžeme hravě odvodit dvě věci. Za prvé to, že pro Buvoly to nebude moc příznivý měsíc a za druhé to, že všechny dny Buvola, budou dny kolize a je lepší se v tyto dny vyhnout všem, pro vás podstatným, činnostem. Ta kolize toho dne působí totiž na všechny bez rozdílu, ale na každého jinak silně. Zatímco někdo třeba jen klopýtne na cestě, jinému ujedu autobus, tak jiný může utrpět vážný úraz nebo může být okraden. Klíčem k tomu, jaký druh kolize nás čeká, je vždy váš osobní horoskop (BaZi). 

Specifikum tohoto měsíce jsou Tři Zabijáci (San Sha), což je možná hrůzostrašné pojmenování, které však se skutečnými zabijáky a smrtí jako takovou nemá nic společného. V čínské astrologii se to nadnesenými jmény jen hemží (např. Rudá Komnata, Krvavý nůž, Zlatý kočár) ale je to řeč symbolů, a tak je potřeba ji chápat. Nicméně Tři Zabijáci (San Sha) jsou tři neblahé Hvězdy, či duchové, chcete-li, projevující se skrz znamení čínského zvěrokruhu. V tomto případě jde o západní trojici Opice (Shen), Fénix (You) a Pes (Xu). Západní trojice je to ro to že leží v západním směru, pokud bychom horoskopické znamení promítli do prostoru kolem nás. 

Známe dva druhý Třech Zabijáků, kteří se dělí podle délky jejich působení. Roční a měsíční. Roční jsou odvozeni od ročního vládce, v našem případě jde o Kance a měsíční, kteří jsou odvozeni vždy od vládce měsíce. Třikrát do roka se nám pak stane že roční a měsíční Tři zabijáci sdílejí stejná horoskopická znamení. Tento rok je to tedy stejné pro měsíc Zajíce (Mao), Kozy (Wei) a Kance (Hai). V tyto měsíce se síla Třech zabijáků propojí s ročními a dny Opice (Shen), Fénixe (You) a Psa (Xu) jsou dny kdy jejich vliv můžeme pocítit nejsilněji. 

Protože čínská astrologie má velmi úzký vztah k tradičnímu Feng Shui, je potřeba si říct, že tento měsíc byste neměli provádět žádné stavební práce ani zemní práce v západním sektoru vašeho bytu nebo domu a to ani na zahradě. Zemní práce v západním sektoru a směru a dohled od domu pak může nepříznivě narušit život jeho obyvatel, protože tento druh činnosti probouzí sílu tří zabijáků. 

Pokud tedy soused na západ od vás kope bazén, bourá a renovuje dům, nebo tam je jiný obdobný ruch, je dobré být obezřetný, protože tato činnost může nepříznivě ovlivnit váš život. Mám s tím nejednu zkušenost z rozborů a analýz domů a bytů v tradičním Feng Shui. 

Tři druhy pohrom, které přináší Tři Zabijáci jsou Loupež, Kalamita potažmo nemoc a Překážky. Více se o nich dočtete v článku zde.  

Tři Zabijáci se projevují v prostoru a čase, nikoliv v osobních horoskopech. Tedy například Opice (Shen), která leží na JZ3 je spojena s pohromou Loupeží, ale neznamená to, že ti, kteří se narodili v roce Opice, budou tento měsíc, nebo den, kdy působí tato neblahá Hvězda okradeni. To riziko spíš hrozí Tygrům (Yin), pro které je ono znamení Opice kolizní. Možná to zní složitě, ale není tomu tak. Přečtěte si můj článek o Třech Zabijácích a jednotlivé týdenní astropředpovědi na facebukové stránce a po chvilce vám to bude jasnější. 

Důležité a dobré je si pro tento měsíc pamatovat, že dny Opice (Shen), Fénixe (You) a Psa (Xu) budou trochu náročnější dny, spolu se dny Buvola, na což vás vždy dopředu upozorní moje facebookové astrokonstelační předpovědi. 

Pokud se podíváme na příznivé momenty tohoto měsíce, tak sledujte dny Jinové Země a Jangového Dřeva a pak dále dny Tygra (Yin) a Zajíce (Mao). S těmito dny a znameními se převážně pojí příznivé vibrace. 


Protože čas, kterému vládne Koza, je časem po letním slunovratu, kdy se síla jangu umenšuje a začíná se probouzet jin, je to také doba, kdy je v rovině těla aktivována dráha tenkého střeva, a tedy vše co s tímto orgánem působí. Tenké střevo patří k šesti orgánům Fu (tzv plným), a je tzv. párovým orgánem srdce. Spolu s ním patří k elementu Ohně. Tenké střevo je v lidském těle, zjednodušeně řečeno, odpovědné za to, co natráví žaludek se slezinou. Tenké střevo odděluje kalnou čchi od jasné. Je spoluodpovědné za kvalitu a konzistenci stolice, protože se také podílá na zpracování tekutin. To čisté, jasné, stoupá k srdci a játra a plíce tuto substanci získanou ze stravy rozvádí po těle. To kalné, nečisté, klesá a tlusté střevo a močový měchýř vše zpracuje a vyloučí z těla. 

Dráha tenkého střeva vede po vnější spodní hraně ruky od malíkové hrany přes loket k rameni a po krku na hlavu, kde pod okem skončí u ucha. K typickým chorobným projevům, které mají vztah ke dráze tenkého střeva patří bolesti v krku, bolesti ramen a nadloktí, rozpínavé bolesti v podbřišku a dále syndromy spojené s poruchami tvorby a distribuce tělních tekutin jie. Patří sem také zežloutnutí bělma očí, hučení v uších, hluchota, bolesti šíje a ramen a ostatních partií těla, kudy tato dráha prochází.

O měsíci Kozy se dá toho napsat ještě mnoho, ale necháme si něco i na další dny. Pokud by vás zajímalo něco víc, napište mi na mail CernaZelva@gmail.com nebo zavolejte 704 127 111 . 

Přejí Vám pěkné dny naplněné příznivou vibrací, pokud to jen půjde.

Jaroslav Vydržel - odborný garant a hlavní lektor školy Pěti Prvků
konzultant tradičního Feng Shui a konzultant čínské astrologie BaZi

Žádné komentáře:

Okomentovat