sobota 2. května 2020

Květen 2020 měsíc Kovového Hada

Tak nám skončilo jaro a přišlo léto. Alespoň tedy, pokud sledujeme přirozené roční cykly čtyř ročních období. V kalendářním cyklu patří měsíce pod vládou Hada, Koně a Kozy (Si, Wu, Wei) k letnímu období. Had (Si) je tím, kdo léto otevírá, v Koni (Wu) a letním slunovratu léto vrcholí a s Kozou (Wei) letní období končí a pohasíná. Pak se o své slovo začne hlásit podzim a element Kovu. Květen je tedy prvním měsícem léta a vláda Hada začíná pátého května. 



Prastarý znak Si (Had)
Had (Si) je znamením nahromaděné síly a energie. Mluvíme o něm jako o učenci, protože ti z nás, kteří ho mají v horoskopu, mohou vnášet světlo poznání do temnoty. Podstatou tohoto znamení je ale také symbolika uzrávajícího ovoce a tedy doby těsně před vrcholem. Připomeňme si, že se jedná o první měsíc léta, a tedy dobu před vrcholem, kterým je touto optikou letní slunovrat. Prastarý znak Hada je údajně obrazem plodu v lůně matky a naznačuje tedy něco, co se odlišuje od ostatních. Symbolika Hada se ke znamení Si přiřadila až dodatečně. Had patří z podstaty věci k elementu Ohně. V jeho kořenech, tedy v jeho samé podstatě, pak nacházíme ještě Kov a Zemi. V tomto roce je měsíc Hada spojen s příznivou Hvězdou „Dračí ctnosti“. Jedná se o veskrze příznivou Hvězdu, která pomáhá a prospívá. Přesto, že je to Hvězda pozitivní, není nápomocná všem. 

Viděno optikou elementů je Had spíš teplejší znamení s převahou Jangu. Jeho protiváhou v horoskopu je Kanec, se kterým má Had problematické vztahy. Proto také všechny dny Kance jsou v tomto čase kolizními dny a Kancům se v tomto měsíci nepovede moc dobře. Ti, s kterými je naopak Had za dobře, a kteří z tohoto období mohou něco získat, jsou Fénixové (Kohuti) a Buvolové. Ti patří do společenství Nebeské trojky, která je podporuje. Dny Buvola jsou v tomto měsíci pak z podstaty věci dny prosperity. 
Obecně příznivé a nepříznivé dny května 2020

Dalšími znameními, kterým stojí za to se v rámci předpovědi a výhledu na měsíc květen věnovat, jsou Tygr a Opice. Tito dva odvěcí soupeři mají s Hadem každý trochu jiný vztah. Zatímco pro Tygra je období Hada dobou, kdy mu mohou třetí osoby hatit jeho plány a kazit výsledky jeho činností, Opice mohou v tomto čase získat, ale jen pokud jsou narozené mezi zářím a lednem. Pokud nejsou a narodily se třeba na jaře nebo v létě, bude pro ně Kovový Had tohoto roku spíš problematickým obdobím. 

Kovový Had
Celkem zajímavě si bude v tomto měsíci stát Zajíc. Pro něj je Had komplikovaným obdobím. Předně pro něj přináší změny místa, a to ve faktickém slova smyslu. Představuje pro něj Hvězdu „Nebeského koně“ a ta naznačuje cestování, stěhování, prostě změnu místa v obecné rovině. Tato Hvězda není obecně ani příznivá, ani nepříznivá. Jde u ní o kontext. Ztráta zaměstnání nebo bydlení není určitě nic příjemného, ale i tyto změny mohou mít příznivý dopad do našich životů. V tomto konkrétním případě se k Hvězdě „Nebeského koně“ přidávají ještě dvě nepříznivé Hvězdy přinášející osamělost a určitou izolovanost. Osaměním mohou být postiženi také muži narození v roce Tygra a Draka, pokud k tomu najdeme ještě nepříznivou konstelaci denního vládce. Ve výčtu bychom pak neměli zapomenout na Krysu, pro kterou je Had znamením loupeže a nebezpečím na cestách. 

U denních vládců a pilířů roku nacházíme ještě další možnosti, jak se na období Kovového Hada podívat. Denní vládce REN (Voda jang), nebo lidé narození v roce, který končí 2 (tedy např. 1982), mohou potkat šlechtice, tedy osobu, která jim pomůže v jejich tíživé situaci. 
Denní vládce Jia (Dřevo jang) a Geng (Kov jang) nebo lidé z let končících na 0 nebo 4 (tedy např. 1980, 1984) mají příznivé období ke studiu, zkouškám a vzdělávání obecně. 
Ohnivý denní vládci Bing (Oheň jang) a Ding (Oheň jin) mají zase potenciál něco získat. Týká se to i těch, kteří se narodili v letech končících na 6 a 7 (tedy třeba 1986 nebo 1957). Pro Bing a tedy šestky je to doba prosperity, pro Ding a sedmičky je to doba příliš silné vibrace, která může vygradovat v úraz z nepozornosti nebo nedbalosti. 
Jinový Kov tohoto období pak nejméně příznivě dopadne na denního vládce Yi (Jinové Dřevo), se kterým je v kolizi. Z toho bychom mohli odvodit, že lidé narození pod vládou Dřevěného Kance (rok 1971), nebo ti, kteří mají tuto kombinaci jinak zastoupenou v horoskopu (měsíc, den nebo hodina), mohou čekat trable a měli by se obrnit trpělivostí a bdělostí, aby tak předešli problémům a ztrátám. 

Elementy v tomto smyslu mají silný potenciál, ale tyto obecné konstelace vždy podléhají konkrétnímu horoskopu, takže naplnění tohoto potenciálu je otázkou na každého jednotlivého člověka. V konkrétních případech je tedy vždy lepší udělat si osobní konzultaci nad vaším osobním horoskopem. 

Dráha Sleziny
Měsíc Hada je spojen v cyklu hodin s časem před polednem a přináleží mu dvouhodina 9 až 11. V této době je aktivní akupunkturní dráha sleziny. Tak, jako je slezina aktivní v této dvouhodině, je také aktivní v měsíci Hada. To, co je hodina pro den, je totiž měsíc pro cyklus roku. V měsíci Hada bychom tedy měli být ostražití na slezinu. 
Slezina podle pohledu tradiční čínské medicíny řídí přepravování a přeměnu potravy a tekutin. Řídí rození a ovládání krve a vzestup čistého. Tím je myšleno, že odděluje životadárnou čchi od hmoty a skrze krevní řečiště vyživuje tělo. Slezina má rada sucho a teplo. Odpovídá za svalstvo. Emocí, která je s ní spojena, je přemítání, a z hlediska chutí přináleží ke sladkému. Slabá slezina se projevuje na poklesu svalstva, poobědové únavě, chuti po sladkém a podobně. 
Akupunkturní dráha sleziny obsahuje 21 bodů, začíná na palci nohy a přes vnitřní přední stranu nohy postupuje nahoru, po břiše a trupu až zhruba do podpaží. A to na levé i pravé straně těla. V akutním stavu se může projevit zvýšenou citlivostí v oblasti konců volných žeber na hrudním koši, pravděpodobněji na levé straně těla. 

XKFS květen 2020
V neposlední řadě je dobré zmínit se také o „Xuan Kong Fej Sing“ pro toto období, kterým je žlutá Pětka. Nepříliš populární Hvězda ze systému tradičního Feng Shui. Poselství, které bychom na základě numerologických konstelací mohli vyčíst z Knihy Proměn (Yi Jing) přesahuje možnosti tohoto článku, ale není bez zajímavosti nepříznivá konstelace v jižním a jihozápadním paláci (regionu), kde se nashromáždily Hvězdy kalamity a nemoci podpořené a ovlivněné Ohnivými a Dřevěnými Hvězdami. Pokud bych to měl shrnout a zobecnit, nepřízeň osudu a nemoci se jižním a jihozápadním zemím nebudou ani v tomto období vyhýbat. 

Přeji vám všem čtenářům hodně síly a zdraví pro nadcházející období a u dalšího článku zase na přečtenou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat