pátek 29. ledna 2021

Kdy přijde Kovový Buvol, vládce roku 2021

S příchodem nového lunárního roku se každoročně vynořují dotazy, kdy že to začíná nový čínský rok. Odpověď na tuhle jednoduchou otázku je trochu složitější, protože lidé mají dojem, že čínská astrologie funguje podle lunárního kalendáře. Tak tomu ale není.


Lunární kalendář je kalendářem mnoha kultur. Nacházíme ho v muslimské i židovské kultuře. Svoji roli hrála Luna jistě i v egyptské a severské nebo severo- i jihoamerické kultuře. Sledovat pohyby Luny je totiž daleko snadnější, než se naučit sledovat sluneční cyklus. K solárnímu cyklu se staré společnosti musely teprve dopracovat dlouhodobým sledováním slunečního cyklu. Lunární fáze jsou však na pozorování a počítání daleko snadnější. Proto je v mnoha kulturách lunární kalendář základem. 


Nejinak je tomu u čínského lunárního kalendáře. Počátek lunárního roku podle čínského kalendáře je stanoven na druhé novoluní po dni zimního slunovratu. To znamená, že zde kloubíme znalost slunečního i lunárního cyklu. Druhé novoluní po dni zimního slunovratu je pohyblivé datum. Tento den nastává zhruba mezi 15. lednem a 15. únorem podle našeho gregoriánského kalendáře. 

Pro rok 2021 u nás tento moment nastane 11. února navečer a v Asii tedy až 12. února časně po půlnoci. V ten moment se bude po celé Asii oslavovat příchod nového lunárního roku Buvola. Ale v tuto dobu už Buvol bude vládnout osm dní. Proč tomu tak je? Protože čínská astrologie se neřídí podle lunárního kalendáře, ale podle solárního kalendáře 24 Jie Qi. Vžitý omyl s lunárním kalendářem je kvůli mnoha povrchním knihám o čínské astrologii silně zakořeněn, ale důvod, proč je lunární kalendář nepoužitelný pro astrologii je nasnadě. 


Naše zeměkoule oběhne Slunce za 365 a čtvrt dne. Pro tu čtvrtku dne máme jednou za 4 roky přestupný den v měsíci únoru. To všichni víme a chápeme. Lunární cyklus je ale mnohem komplikovanější. Počítáme-li lunární měsíc od novoluní přes úplněk zas k novoluní, za 365 slunečních dní jich Luna udělá 12 a 10 dní navíc. Roční (12měsíční) cyklus Luny tedy skončí dřív než naše planeta oběhne Slunce. Za dva roky je tento rozdíl 20 dní a za tři roky už 30 dní, což se rovná de facto jednomu celému měsíci. 

Pokud bychom nechali lunární kalendář bez korekce, začínal by první měsíc za devět let na jaře a za 18 let by byl první měsíc lunárního roku ve vrcholném létě. Takto mají kalendář nastaven třeba muslimové při svátku Ramadán, který slaví někdy v zimě, jindy v létě, to podle toho, jak se onen cyklus pohybuje. Starověká Čína však prováděla korekci kalendáře, aby se první měsíc dostával vždy poblíž zimního slunovratu. Jejich lunární kalendář je jednou cca po třech letech doplněn slepým, přestupným měsícem. Prostě se jeden celý měsíc zopakuje. 

Asi chápeme, že pro mnoho povolání, které jsou svým způsobem provázány se slunečním cyklem, je tento kalendář nepoužitelný. Převážně farmáři potřebují kalendář solární, protože zvířata a plodiny se řídí primárně silou slunce. Proto existuje ještě jeden kalendář, onen kalendář 24 období Jie Qi, který daleko lépe sleduje pohyby a polohy slunce. 


Počátek tohoto kalendáře je v den Li Chun. Tento den je velmi zvláštní a specifický. Je to den, kdy podle přirozeného počítání nastává jaro, kdy také astrologicky začíná nový rok. Den Li Chun je den a okamžik, kdy se Slunce (potažmo Země) dostane do zvláštního bodu na Orbitu (potažmo na oběžné dráze). Tento první jarní den čínského kalendáře nastává tehdy, dostane-li se Slunce do bodu přesně napůl mezi bod zimního slunovratu a bod jarní rovnodennosti. Tento moment nastává vždy kolem 3. února a je všemi čínskými astrology sledován. V ten moment totiž přebírá svou vládu nový roční vládce, ale začíná také první měsíc Tygra a jaro jako roční období roku spojené s projevy elementu Dřeva. 

Pro rok 2021 nastává moment Li Chun pro Českou republiku 3. února v hodině Fénixe. Tento moment je důležitý, protože ti, kteří se narodí před tímto datem, budou stále patřit k roku Krysy, a ti zrození od tohoto data dál už budou patřit pod vládu Kovového Buvola. A nezmění se jen roční vládce, ale i vládce měsíce. Tedy v horoskopu bude císař i ministr jiný před a po tomto datu. 

Moment Li Chun a tedy astrologický počátek roku vyjádřený horoskopicky

Je tedy důležité zapamatovat si, že ne počátek lunárního roku, ale den Li Chun určuje počátek astrologického roku a k tomuto dochází každoročně kolem 3. února (plus mínus den). To nám usnadní hledání a určování toho, zda jde ještě o rok toho nebo onoho znamení. Lunární kalendář, ač je a byl v Číně a nejen tam důležitým kalendářem, není spojen s astrologií. Sloužil lidem jako občanský kalendář, podle kterého slavili náboženské svátky, platili podle něj daně apod. Astrologové se řídí podle solárního kalendáře 24 období Jie Qi.

Žádné komentáře:

Okomentovat