sobota 16. dubna 2022

Čtyři pilíře osudu v čínském horoskopu

Fenomén čínské astrologie je stále mnoha lidem neznámý a povědomí o čínské astrologii se omezuje hlavně na znamení roku našeho narození. Představa, že by zvířecí znamení roku mohlo, nebo snad i mělo, charakterizovat všechny, kteří se v daném roce narodili, je opravdu nesprávná, a není možné divit se těm, kteří tuto představu o astrologii odmítají.

Přitom je čínská astrologie nesmírně rozmanitá co do různých konstelací a praktických aplikací. Jen je potřeba se na její systém podívat trochu obšírněji. Už jsme si řekli, že není moudré házet lidi narozené v jednom roce do jednoho pytle. Přestože se o tom tak mnohde píše. Jak to tedy je? Tak předně, v čínské astrologii nemáme jen 12 zvířecích regentů. Máme zde také pět elementů: Dřevo, Oheň, Země, Kov a Voda. Záměrně je píšu s velkým písmenem na počátku, abych je odlišil od čtyř živlů. Kombinace 12 zvířat a pěti prvků nám dá základních 60 znamení čínské astrologie.

Snad každý pochopí, že Vodní Kůň a Ohnivý Kůň nemohou být stejná znamení, přestože se vždy jedná o Koně. Takže první krok k pochopení rozmanitosti čínské astrologie máme tímto za sebou. Tím druhým krokem je porozumění tomu, že nejen rok, kdy jsme se narodili, nese jedno z těchto 60 znamení. Ale jedno z těchto 60 znamení vládne také měsíci, dni a hodině, kdy jsme se narodili. Ano. Náš čínský horoskop není jen o roce našeho narození. To by bylo žalostně málo.

Každé datum lze rozdělit na čtyři základní díly: rok, měsíc, den a ve dni hodina. Pravdou je, že čínský kalendář je trochu jiný než náš evropský, a proto musíme použít systém převodních tabulek, ale stále zde máme ony 4 základní pilíře. Tedy nějaký rok, nějaký měsíc, den a hodinu. Pro ukázku bychom si tedy mohli rozebrat datum 1. 6. 2021. Člověk, který se narodil tento den, se narodil v roce Kovového Buvola, v měsíci Vodního Hada a ve dni Kovového Draka. Pokud se narodil mezi 15. až 17. hodinou, narodil se v hodině Opice a v tento den vládla této hodině Opice Dřevěná. Vidíte, že základní horoskop takového člověka je rozmanitý a netvoří ho jen jedno tzv. roční znamení. Občas je to pěkná zoologická zahrada.


Základem čínského horoskopu jsou tedy tyto čtyři údaje, o kterých mluvíme jako o čtyřech pilířích. Každý jeden pilíř je osazen jedním ze šedesáti základních znamení čínské astrologie, které je tvořeno dvěma znaky. Jeden znak pro Element a druhý pro zvířecího regenta. Základní čínský horoskop má tedy pilíře, v nich celkem osm znamení. Odtud tedy pochází název čínské astrologie, která se jmenuje astrologie Osmi znaků (Ba Zi), ale my o ní častěji mluvíme jako o astrologii 4 pilířů osudu.

Takže pokud už rozumíme základní tabulce čínského horoskopu, pojďme se podívat na jednotlivé pilíře. To je totiž velmi zajímavé a pochopíte z toho, jak moc je onen horoskop vypovídající. Tyto 4 pilíře totiž představují různé aspekty našeho života, různé fáze našeho života a různé vztahy v našem životě.


Roční pilíř je symbolem našeho veřejného Já. V něm se zrcadlí náš vztah ke společnosti, tak nás vnímají lidé, které neznáme, úředníci, prodavači, pojišťováci, ale i sousedé, se kterými nevstupujeme do užších vztahů. Prostě cizí lidé. Toto znamení odráží náš vztah ke společnosti, ale i naopak nás společnost vnímá optikou tohoto znamení. Jde primárně o symboliku, která má velkou vypovídací schopnost.


Pilíř měsíce je symbolem pro naše společenské Já. Optikou tohoto znamení nás vnímají lidé, které si pustíme blíž k tělu. Pokud jsme se narodili třeba v roce Tygra a měsíci Zajíce, můžeme na první dojem působit příkře, silně dominantně, možná i panovačně, ale ten, kdo překoná tuto vrchní vrstvu, pak může objevit milého žoviálního přítele, který nezkazí žádnou srandu. Tento pilíř často odráží naše sny a ambice, a proto je spojován také s naším zaměstnáním. Mohli bychom použít symboliku vrstev a říct, že roční pilíř je náš kabát a měsíc je naší košilí. Říká se, že „košile bližší než kabát“, a proto se v ročním pilíři zrcadlí prarodiče a také vzdálení příbuzní, kdežto znamení měsíčního pilíře mluví o blízké rodině.

Denní pilíř je naše Já. Zde se zrcadlíme my sami a náš partnerský život. Denní pilíř je vlastně důležitější pro pochopení toho, kým my jsme, než roční pilíř, který vypovídá o našem vztahu k celému světu. To už asi chápete. Denní pilíř je velmi důležitý z mnoha ohledů. Nacházíme v něm tzv. Denního vládce, který symbolizuje naši tzv. podstatu. To je úhelný kámen, pevný bod celého horoskopu, a podle něj poměřujeme vše ostatní. Denní pilíř ukazuje na naše základní strategie, sebevědomí a schopnost spolupráce. Ukazuje nejen to, kým my jsme, ale také ukazuje to, jak jsme na tom s partnerem. Jak se k němu budeme chovat a jak chceme, aby se on choval k nám. Pokud tedy sledujeme posuzovat partnerskou shodu, sledujeme to, jak se spolu snášejí znamení, která mají partneři v denním pilíři. Roční pilíř totiž vypovídá o našem vztahu k ministerskému předsedovi, ale neříká nic o intimitě, o preferencích a vášních. Někdo se v tom partnerském soužití může chovat jako Pes, i když se zdá být na první pohled Buvolem. A ten, kdo je narozen v roce dominantního Koně, se doma promění, a chce se mít jak Prase v žitě. Zasmáli jste se? Pokud ano, je to dobře. Astrologie je totiž velká zábava, pokud pochopíte, co vám chtějí ony symboly prozradit.

Teď nám ještě chybí podívat se na tzv. hodinový pilíř. Ten je symbolem pro naše vnitřní Já. Zde se zobrazuje to, kam jdeme, naše vnitřní touhy a sny, a také naše děti, popřípadě vztah k našim podřízeným, pokud nějaké máme. S hodinou bývá občas potíž a lidé se ptají, zda jde sestavit horoskop, i když ji neznají přesně, nebo ji neznají vůbec. Odpověď je ano, lze, ale chybí nám část informací, které mohou být podstatné pro pochopení souvislostí, a mohlo by se stát, že budou mít na výklad horoskopu zásadní vliv. U čínské astrologie je výhoda, že její hodina trvá 120 minut, a tak tedy i byť jen přibližný čas je lepší, než žádný. Mezi 7:30 a 8:45 není v systému čínské astrologie zásadní rozdíl. Obě hodiny patří do „hodiny“ Draka, která je od 7:00 do 9:00 hodin.


Pokud tedy známe význam 4 pilířů a známe astrologické symboly, které v nich jsou, můžeme se pustit do posuzování a přemýšlení nad tím, jak se ony symboly doplňují, nebo rozcházejí. To nám ukazuje, zda máme štěstí v lásce, zda nás čeká měšec dukátů, nebo kde jsou naše zdravotní rizika. Některá zvířata k sobě ladí, jiná jsou spolu na kordy, někde nám ukazují náchylnost k problematickému jednání, jinde ukazují na nebezpečí od druhých lidí. Ony pilíře bychom mohli také brát jako 4 brány osudu a skrze ně pochopit, jak se náš osud bude vyvíjet. Ročním pilířem procházíme v našem dětství. Měsíční pilíř odpovídá našemu zrání. Ten denní pilíř odráží naši dospělost a hodinový pilíř zobrazuje naše stáří. V symbolice se nám pak zobrazuje, jaká je naše životní cesta, a na nás pak je, jak tu cestu projdeme. Existují různé metody a techniky, jak se dívat na 4 pilíře, a díky nim nám těchto 8 znaků dovede poskytnout mnoho informací.

Teď, když jsme spolu nahlédli trochu víc na systém čínské astrologie, nám zbývá zamyslet se, jak se tedy dívat na to naše znamení čínského horoskopu. Není to tak úplně snadné. Ekvivalentem pro naše znamení v tzv. západním horoskopu (Beran, Lev, Váhy) je znamení ukryté v pilíři měsíce, nikoliv roku, přesto se v čínské astrologii ono znamení roku pokládá za naše symbolické znamení horoskopu. Je to dáno tím, že rok, jako ten tzv. kabát, je naší veřejnou tváří. Kolize na toto znamení se projevují silně a odrazit se mohou na zdraví i financích. Pokud vybíráme vhodné datum, dáváme pozor, aby nebylo v kolizi s ročním pilířem, ale mnohdy to není naše hlavní znamení. Je dobré uvědomit si, že to, že jsme se narodili v roce Psa, Krysy nebo Buvola, ještě nutně neznamená, že jsme s tímto znamením bytostně spojeni. I proto je správnější říkat, že jsme narozeni v roce Tygra, Psa nebo Kance, místo toho, že jsme Tygr, Pes nebo Kanec.

Psáno pro časopis Rituals

Kam dál ? Třeba na článek o tom co je to Denní vládce  ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat