sobota 9. dubna 2022

O podstatě a původu 12 zvířat v čínském horoskopu 2. část

Pojďme se teď tedy podívat na oněch dvanáct zvířat čínského zvěrokruhu a povědět si k nim něco víc, abychom si o oněch znameních mohli udělat lepší obrázek.


Krysa (Zi) jako první znamení zvěrokruhu představuje jakýsi „Skrytý půvab“. Je spojena s prosincem a dobou od 23. do 1. hodiny v noci. Podstatou znamení je utajení a bystrost a její znak představuje novorozence, který vystrkuje ruce z peřinky. Představuje také semínko, které klíčí, a proto se pojí s počátkem a pokračováním a představuje sílu rodící se energie v utajení, pod zemí.


Buvol (Chou) jako druhé znamení zvěrokruhu představuje „Velkého šéfa“. Je spojen s lednem a dobou od 1. do 3. hodiny v noci. Podstatou znamení je vytrvalost a stálost a jeho znak představuje spojení, svazek, řadu anebo sérii. V širším slova smyslu tedy stabilitu a řád. Chou také představuje mladou rostlinu, která je přichycena k podpoře, aby lépe rostla, nebo uzel, který se rozvazuje.


Tygr (Yin) jako třetí znamení zvěrokruhu představuje „Kariéristu“. Je spojen s únorem a dobou od 3. do 5. hodiny ráno. Podstatou znamení je vytrvalost a stálost a jeho znak představuje rituální zdvořilost, úctu a vážnost. Tedy v širším slova smyslu pak také vůdčí postavení, autoritu.


Zajíc (Mao) jako čtvrté znamení zvěrokruhu představuje „Jemného filutu“. Je spojen s březnem a dobou od 5. do 7. hodiny dopoledne. Podstatou znamení je odtažitost a prostota a jeho znak představuje celkem dost různých významů, mezi kterými nechybí dlab, nebo slunce vycházející zpoza stromu.


Drak (Chen) jako páté znamení zvěrokruhu představuje „Dramatického vizionáře“. Je spojen s dubnem a dobou od 7. do 9. hodiny dopoledne. Podstatou znamení je charisma a nepředvídatelnost a jeho znak představuje život v jarním vajíčku, či ženu v době před početím.


Had (Si) jako šesté znamení zvěrokruhu představuje „Učence“. Je spojen s květnem a dobou od 9. do 11. hodiny dopoledne. Podstatou znamení je nahromaděná síla a energie a jeho znak představuje plod v lůně matky, tedy něco, co se začíná vymezovat a odlišovat. Představuje ale také dozrávající ovoce, a tedy moment těsně před vrcholem.


Kůň (Wu) jako sedmé znamení zvěrokruhu představuje „Velkého debatéra“. Je spojen s červnem a dobou od 11. do 13. hodiny, tedy poledne. Podstatou znamení je rozhodnost, volnost a samostatnost a jeho znak představuje schod, křižovatku, střed, ale také paličku, úder a snad i urážku.


Koza (Wei) jako osmé znamení zvěrokruhu představuje „Rozmarného umělce“. Je spojena s červencem a dobou od 13. do 15. hodiny. Podstatou znamení je svéhlavost a tvořivost a její znak představuje význam „ještě ne“, ve smyslu čekání na vrcholný okamžik. Představuje také strom s kořeny obtěžkaný ovocem, ale ještě nesklizen. Mnohdy můžete najít toto znamení jako symbol Ovce, ale významově to není správná symbolika, protože u ovce nenacházíme onu svéhlavost, jakou pro nás představuje Koza.


Opice (Shen) jako deváté znamení zvěrokruhu představuje „Veselého neposedu“. Je spojena se srpnem a dobou od 15. do 17. hodiny. Podstatou znamení je nezkrotnost, vytrvalost a rozumová bystrost a její znak zobrazuje nadřízeného, který něco sděluje, nebo snad i rozkazuje svým podřízeným.


Fénix (You) jako desáté znamení zvěrokruhu představuje „Inspirátora lepšího výkonu“. Dost často, a to i samotnými Číňany, je zobrazován jako Kohout, ale významem je to znamení ženské s aspekty Fénixe, nikoli Kohouta. Představuje tedy císařovnu čínského horoskopu. Je spojen se zářím a dobou od 17. do 19. hodiny. Podstatou znamení je schopnost oddělit zrno od plev, praktičnost a pracovitost. Jeho znak představuje keramickou nádobu na alkohol a dnes se užívá pro alkohol obecně. Tím také odkazuje na období sklizně a následných oslav.


Pes (Xu) jako jedenácté znamení zvěrokruhu představuje „Bdělého strážce“. Je spojen s říjnem a dobou od 19. do 21. hodiny. Podstatou znamení je bdělost a věrnost a jeho znak se odkazuje na zobrazení halapartny a rány, kterou tato zbraň způsobuje. Nejedná se však o akt útoku, ale obrany. Představuje také nástroje, které očišťují, možná i orají, půdu před setím.


Kanec (Hai) jako poslední znamení zvěrokruhu představuje „Vstřícného pacifistu“. Je spojen s listopadem a dobou od 21. do 23. hodiny v noci. Podstatou znamení je rezignace a přijetí stavu, který je, a jeho znak představuje muže a ženu milující se pod ochranou nebes. Představuje tedy počátek cyklu, nikoliv jeho konec. Což je pro čínské myšlení typické. Viz poslední ze 64 hexagramů Knihy proměn.

Teď jste si mohli udělat aspoň základní představu o prapůvodním významu dvanácti znamení čínské astrologie, a jak asi uznáte i sami, je jejich zvířecí symbolika v mnohém bližší myšlení prostých lidí, než tomu bylo u původních sofistikovaných významů a jinotajů.

Nakonec bych se rád zastavil u dnes tolik moderní snahy propojovat vše, co jde, a hledat jeden společný výchozí bod pro všechny metafyzické, nebo chcete-li také esoterické, obory. Ne jinak je tomu i v astrologii, kde se snaží někteří novodobí autoři textů o astrologii hledat propojenost mezi tou západní a východní astrologií, která ale dopadá pro opravdové znalce katastrofickým způsobem. Trochu jako byste napsali část věty latinkou a část čínskými znaky. Dohromady to smysl nebude dávat.

Přesto, že obě astrologie používají systém dvanácti znamení, jde o dva zcela samostatné systémy, které by v tom dobrém slova smyslu měly mít na horoskop jednoho člověka stejný náhled, ale oba systémy se k němu dostanou jiným způsobem a nelze je míchat. Je to vidět například na tom, že znamení čínské astrologie jsou nastavena co do měsíců jinak, než znamení tzv. západní astrologie, a tak třeba znamení Hada, které vládne květnu, začíná vládnout v době, kdy je půlka znamení Býka za námi a zbývá nám ještě ta druhá, a zahrnuje také první půlku znamení Blíženců. Každé jedno čínské znamení v měsíci totiž obsahuje dvě různé půlky znamení západního zodiaku a mimo jiné i proto je nelze propojovat.

Doufám, že se vám toto povídání o dvanácti zvířatech čínského horoskopu líbilo a těším se, že se potkáme společně nad tématem čínského horoskopu u dalšího dílu tohoto časopisu.

Psáno pro časopis Rituals

Kam dál ? Třeba na článek o koncepci čínského horoskopu ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat