čtvrtek 5. května 2022

Květen 2022 je měsíc Dřevěného Hada (Yi Si)

Každoročně je období měsíce května přechodem do nové roční doby – a tedy koncem jara a počátkem léta. Pozemská Qi se rozpíná a mohutní. V přírodě se více projevuje jang, který nabírá na síle, a od konce května se objeví období zakládání klasů. Přijde tedy doba, kdy se začínají formovat plody. Na nebi se v tomto období stanou různé věci, z nichž za zmínku stojí nejspíš hlavně retrográdní pohyb (couvání) planety Merkur, který započne 10. 5. a potrvá de facto celý měsíc Hada, a pak moment, kdy kolem 16. 5. bude Luna v úplňku a projde si zatměním (vice zde). To vše navíc blízko jejího přizemí (Perigee), které všechny děje zesiluje. Ale pojďme se podívat na všechny aspekty tohoto období.


Tento květen, jako ostatně každý, patří znamení Si, jehož regentem je symbol Hada. Znamení Si je jako takové o nahromaděné síle a energii, které se ale teprve budou projevovat. Prapůvod tohoto znamení je totiž v symbolice plodu v lůně matky. Začíná se nám tedy formovat něco nového, co se však projeví o něco později. Had je prvním ze tří letních znamení, ke kterým patří ještě Wu (Kůň) a Wei (Koza), a tím je spojen se znamením Ohně. Je jinové povahy a symbolika Ding (jin Oheň) je ve světle svíček, lamp či lampiónů. Občas se tedy toto znamení pojí také se zušlechťováním, což vidíme v tom, že vnáší světlo poznání do temnoty. Skrytě je spojen s Ohněm (Bing), Kovem (Geng) a Zemí (Wu). Sám jako takový patří ke 4 Primasům (počátkům) v čínské astrologii, a proto je spojen s počátky a změnami. Jeho vliv tedy působí méně stabilně, ale o to víc ho najdeme u nových nápadů, rozjezdů a začátků.

Znamení Hada harmonicky ladí se znamením Opice, a proto ti, kteří se narodili pod vládou Shen (Opice), mohou v tomto měsíci očekávat podporu. Podmínkou však je, aby byli narozeni na podzim nebo v zimě. Těm jarním a letním Opicím je bohužel podpora Hada spíš přítěží, protože jim přináší naopak neschopnost změnit směr a místo a přijmout/smířit se se změnami. To Fénix (You) a Buvol (Chou) jsou s Hadem (Si) v přátelském vztahu. Společně tvoří jednu z konstelací Nebeské trojice a pro ně je tedy měsíc Hada příznivou dobou, která je podpoří, a to bez podmínek, které nacházíme u Opice. Za to znamení Hai (Kanec) má s Hadem (Si) kolizi, a pro ty, kteří se narodili v letech, kterým vládl Kanec, je tento měsíc tak „trochu“ problematickým obdobím. Stejně na tom budou ti, kteří se narodili v listopadu, konkrétně v druhé půlce štíra a první půlce střelce. Těm může letošní Had nabourat přátelské a pracovní vztahy a ve vypjatých momentech může stát i za ztrátou zaměstnání nebo hádkami v širší rodině. To vše je ale odvislé od vašich osobních horoskopů.

Letošní Had je Dřevěný (Yi – jinové Dřevo) a fází, kterou prochází, je tedy MuYu. Z tohoto tedy můžeme odvodit, že pro mnohé by se tématem tohoto měsíce mohlo stát postavení se na vlastní nohy. MuYu je totiž jedna z 12 životních fází, ve které dochází k odloučení od matky, očištění, a je to počátek postavení se na vlastní nohy s podporou a pomocí od druhých. Ještě nejsme odkázáni sami na sebe.

Hexagramem tohoto měsíce je Nutnost vyčkat (Xu). Samotný hexagram nás odkazuje na rostlinu, která má být zavlažena deštěm (výživa) nutným k dobrému růstu. Déšť však přináší zastavení, setrvání a vyčkání.


Letící Hvězdou tohoto měsíce (XKFS) je bílá 8. Ta je stejná jako Hvězda periody, a to tedy znamená, že její vliv bude umocněn. Nepříznivě to posiluje neblahou kombinaci v jihozápadním paláci KUN (Země/matka). Zde by se tedy mohly objevit nehody a katastrofy, podobně jako je tomu v centrálním paláci, kde sice dvě osmičky vytváří silnou prosperující kombinaci, ale přílišná zemitost tohoto paláce onu neblahou pětku podporuje také.

V systému čínské medicíny je květen, stejně jako čas před polednem (9. až 11. hod.), věnován SLEZINĚ a její akupunkturní dráze. Ta je umístěna na vnitřní straně každé nohy, kde začíná u vnější strany palce a po vnitřní straně chodidla přes nohu směřuje až k žebrům. Obsahuje 21 bodů. V našich zeměpisných podmínkách je slezině potřeba věnovat pravidelnou péči, protože mnoho z nás trpí na její neduhy. Oslabená slezina se projevuje mimo jiné také únavou během dne (zvláště po obědě), chronickou potřebou sladkého s akutními návaly obžerství a problémy se soustředěním se při učení.

Toto je pro současnost to nejpodstatnější k danému měsíci Dřevěného Hada. O dalších specifikách tohoto měsíce vás budu informovat v pravidelných e-mailech, které těm, jež jsou přihlášeni k jejich odběru, zasílám bezplatně, a na sociálních sítích, kde můžete sledovat můj profil na Facebooku i Instagramu.

Žádné komentáře:

Okomentovat