sobota 11. února 2023

Rok a měsíc narození v čínské astrologii

Snad každý zná znamení čínského horoskopu (regenta), které vládlo roku jeho narození. Ne všichni ho znají dobře, protože mnoho webů uvádí nesprávně jako počátky roků lunární kalendář, ale toto se týká jen těch, kteří se narodili na rozmezí ledna a února. Už málokde se ale dočtete o tom, jaké znamení čínské astrologie vládlo měsíci, ve kterém jste se narodili, přestože je to údaj minimálně stejně zajímavý jako rok narození. Pojďme se tedy společně podívat na význam roku a měsíce vašeho narození v čínské astrologii.

Mnoho lidí pokládá znamení, které vládlo roku jejich narození, za základ. Mají potřebu se s tímto znamením ztotožnit a říkají například „v čínském horoskopu jsem Drak“, nebo „jsem Pes“ a podobně. Představa, že bychom mohli lidi rozdělit do 12 skupin, je trochu přehnaná – a nejspíš každý má zkušenost, že lidé narození v jednom roce jsou rozdílní. Čínská astrologie není tak plochá, aby se spokojila s tak chabým rozdělením a tak jednoduchou klasifikací. Přesto je rok, ve kterém jsme se narodili, určitým ukazatelem.

Co je tedy rok našeho narození?


Rok našeho narození představuje naše „veřejné Já“. Zde se nám zrcadlí naše vztahy se světem v obecné rovině. Vztahy s těmi, které neznáme a kteří neznají nás do té míry, že bychom o nich mohli mluvit jako o přátelích. Sem patří vlakový průvodčí, paní na pokladně nebo za přepážkou, úředník na úřadě nebo vzdálení příbuzní, a za určitých podmínek také naši prarodiče. To, jakého máme regenta v roce narození, je symbolem toho, jak nás tito lidé mnohdy vnímají a my k nim mnohdy promlouváme také právě skrze toto znamení. To je jako když víme, že je někdo navenek otevřený nebo uzavřený, ale pokud ho poznáme hlouběji, můžeme najít další aspekty jeho osobnosti. Trochu jako bychom šli pod slupky cibule.

A jak je to tedy s měsícem?


Měsíc našeho narození je v čínské astrologii oblastí našeho „společenského Já“. Na kurzech, a nejen tam, používám přirovnání o „košili a kabátu“. Nejspíš znáte to pořekadlo, že „košile bližší než kabát“. To se na tuto situaci přesně hodí. Měsíc našeho narození, a tedy také zvířecí znamení, které vládne tomuto pilíři, je totiž odrazem našeho „společenského Já“. Jít do společnosti už znamená jít mezi lidi, které známe. Zde, v tomto pilíři, se tedy zrcadlí naši známí a kamarádi. Také bližší rodina, kam primárně řadíme matku a otce, ale třeba i sourozence. Druhým aspektem je pak oblast našich pracovních vztahů. Však v práci trávíme podstatnou část života a s kolegy si mnohdy povíme hodně osobního. Mnozí navážou v práci milostné a partnerské vztahy, a tak se zde to osobní prohloubí. Mnohdy nám regent ovládající měsíc našeho narození napoví o nás samých víc, než je tomu u regenta ročního pilíře. A tak stojí za to podívat se, jaké že znamení vládlo v měsíci, kdy jsme se narodili.

V čínské astrologii je to o kousek snadnější, protože většina našeho kalendářního měsíce (gregoriánského) je spojena s jedním ze dvanácti znamení zvěrokruhu, na rozdíl od západní astrologie, kdy je dělicí čára mezi slunečními znameními položena někdy v druhé polovině kalendářního měsíce. Pro snadnější a rychlejší přehled se podívejte do tabulky.


Berte prosím v potaz, že se jedná o orientační tabulku a uvedené počátky měsíců se mohou v daném roce o den lišit. Dochází k tomu, protože celý systém čínské astrologie BaZi (4 pilířů) je odvozen od Slunce a přestupný rok občas posune údaje jeden den dopředu nebo dozadu. Pro přesné určení vašeho měsíce využijte některý z volně dostupných kalkulátorů, nebo přímo objednejte sestavení a výklad svého osobního horoskopu na tomto odkazu:


Žádné komentáře:

Okomentovat