sobota 4. února 2023

Únor 2023 je měsíc Dřevěného Tygra


Nastává astrologické období vlády roku Vodního Zajíce (Gui Mao). Spolu s ním zároveň nastává příchod jara (Li Chun) a ve stejný moment začíná také vládnout na dobu jednoho měsíce znamení Dřevěného Tygra. To proto je tento první okamžik tak moc důležitý.

Tento zásadní bod v cyklech času nastává 4. února 2023 zhruba ve 4:43 hodin středoevropského času (SEČ). V New Yorku bude tou dobou o 5 hodin méně, v Pekingu zase o 8 hodin více. To proto jsou horoskopy pro Ameriku a Asii jiné než pro Evropu. Tedy 4. února v hodině Tygra (3:00–5:00 hod.) nastane počátek nového ročního cyklu a také jeho první dvanáctiny, označované jako měsíc Tygra.

Ještě na úplný počátek je potřeba zmínit, že den před začátkem toho všeho je jeden ze „dnů oddělení a rozdělení“ (3. 2. 2023). V tento den dochází k proměnám v toku Nebeské Qi (čchi) a není příznivé podnikat cokoliv s vidinou prosperity a růstu, ale je to den, kdy bychom se mohli oddělit a odloučit od předešlého a nejen proměnit, ale přímo projít branou do nového světa. Nechat za dveřmi to, co už si dál nechceme obrazně, ale i fakticky, nést do nového roku, nebo aspoň roční sezóny. Nejde tedy pouze o to dělat to jinak, ale nadobro se s tím rozloučit. Ať je to vztah, nebo třeba zlozvyk. Pro takovouto změnu je tento čas doslova ideální den.

Měsíc Tygra se skládá ze dvou období. Prvnímu říkáme „Příchod jara“ (Li chun) a druhému „Dešťová voda“ (Yu shui). Obě tato období patří pod vládu jangového Tygra, který si letos oblékl Dřevěné roucho. Tím se nám ona síla elementu Dřevo násobí. V lidském těle se element Dřevo projevuje v játrech, a tak bychom se neměli divit, pokud se budou naše játra a žlučník ozývat, protože budou v tomto a následujícím měsíci více pod tlakem. V emocionální rovině se Dřevo pojí se vznětlivostí a vztekem, a proto je dobré nejednat cholericky a ovládnout toho tygra uvnitř nás. Toto doporučení patří především těm, kteří mají již z podstaty tento element v sobě v přebytku, a energie přicházející z Nebes jim tak ještě přidávají. Toto vše se může ještě zhoršit ve dnech Draka, tedy 15. 2. a 27. 2. Buďte proto velmi opatrní. Rozhodně nedoporučuji v tomto období jakkoliv zatěžovat a dráždit játra a žlučník něčím, co moderní alternativní medicína označuje jako jarní detox apod.

  • Příznivé Hvězdy se pojí s jangovým Ohněm (Bing) a jde tedy primárně o dny 17. a 27. února
  • Kolizní dny v sobě nesou znamení Opice (Shen), tedy dny 7. a 19. února a 3. března.
Pro Opice (Shen) půjde nejspíš o nejslabší měsíc tohoto roku. Příznivě pak mohou v tomto měsíci fungovat zejména Koně (Wu) a Psi (Xu) spolu s Kanci (Hai). V celku je ale lepší být v tomto období zdrženliví, aby se dravost a houževnatost Dřeva držela v mezích. Opatrujte svou šíji, abyste se zbytečně nevystavovali větru, který zjara vniká do těla právě touto částí těla.

V čínské medicíně je v lidském těle toto období spojeno i s akupunkturní dráhou plic, a tak je dobré, oproti játrům, věnovat péči právě tomuto orgánu, který v těle řídí Qi, pokožku a ochlupení. Řídí také hlas a jejich tekutinou jsou hleny. Dráha plic se nachází na rukách a vede od horní vnější hrany prsou po vnitřní straně k palcům na rukách. Obsahuje 11 akupunkturních bodů. Je prospěšné tuto akupunkturní dráhu denně po ránu mírně proklepávat.


Další článek ? ZDE


CHCETE ZNÁT SVUJ HOROSKOP ? ZDE


KURZY ? ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat