sobota 29. dubna 2023

Květen 2023 je měsícem Ohnivého Hada

Stejně jako náš evropský kalendář má i ten čínský 12 měsíců. Jen u čínského kalendáře se setkáváme se solárními i lunárními měsíci. Lunární měsíce se označují číslicí a někdy také přívlastkem. Třeba jako nadcházející pátý lunární měsíc. Jeho symbolem bývá kosatec, kapr nebo kukačka. Lunární měsíc začíná novem a vrcholí při úplňku. To, co nás v čínské astrologii ale zajímá víc, je měsíc solární (sluneční cyklus). Nadcházející období 4. solárního měsíce se označuje jako měsíc Ohnivého Hada (Ding Si). Co vše nám přináší? To se vám pokusím popsat na následujících řádcích.

Obecné informace


nebeská 3 - kov
V pátek 5. 5. 2023 v hodině Psa vstoupí Slunce do 7. období zemědělského kalendáře, které se jmenuje „Li Xia“, což překládáme jako „počátek léta“. Tím okamžikem se tedy skončí jaro a narodí léto – podle přírodního přirozeného počítání. Léto vyvrcholí letním slunovratem (21. 6.) a bude trvat po tři měsíce, až do posledního dne měsíce Kozy (Wei), který letos připadá na 7. 8. 2023. Léto je v čínské metafyzice spojeno s elementem Oheň a tento první měsíc Ohnivého Hada (Ding Si) je tedy dublovaným Ohněm, což se děje jednou za 5 let.

Oheň v čínské metafyzice představuje silnou dominantní jangovou energii spojenou s létem v rámci čtyř ročních období, s jihem v rámci světových stran, s radostí a smíchem v rámci našich emocí. V životě člověka představuje dospívání a léta tovaryšská. Jeho orgánem je srdce.

Had se přátelí se znamením Buvola a Fénixe, a tak tito dva mohou mít z uvedeného období prospěch. Pozitivní vazby má toto období i pro Opice – narozené však v době podzimu a zimy. Ty, které jsou narozeny mezi únorem a srpnem, na tom zas tak příznivě být nemusí. Mohou se u nich projevit tendence k obavám ze změn a nedůvěra. Ti, kteří se narodili pod vládou znamení Kance, pak budou mít tento měsíc náročný. Jde o jejich kolizní období, a to bývá čas změn, které nejsou vždy vítané. Protože jde o silný Ohnivý měsíc, bude to mít Vodní Kanec (Gui Hai), například rok 1983, v tomto měsíci asi nejtěžší. Je dobré připomenout si, že v našem horoskopu jsou i jiná zvířecí znamení než jen ta roční, a tak se individuální prožívání vždy řídí vaším celkovým horoskopem. Byť uvedené tendence jsou důležité.


Ohnivý Had v roce Vodního Zajíce


To, jaký by mohl být tento měsíc v obecné rovině, je závislé na tom, jak se spolu snáší znamení Ohnivého Hada (Ding Si) s vládcem roku Vodním Zajícem (Gui Mao) – a my víme, že jejich vztahy jsou trochu komplikované. Jinový Oheň (Ding) tohoto měsíce je v kolizi s jinovou Vodou (Gui) tohoto roku a tento souboj nejspíš vyhraje a prosadí si svoji. Však ve znamení Zajíce také Oheň může sílit. Aktivují se tedy aspekty nebeského bohatství a měsíc může nést znaky proměnlivé prosperity. Jak se tyto síly mohou projevit? Problematické vlivy se mohou objevit v oblasti nemovitostí. Ženy matky (KUN) obecně, a ženy samoživitelky obzvlášť, čeká náročný měsíc po finanční stránce. Prosperitu mohou zažít velmi mladí muži (GEN) a dívky (DUI) či ženy. Otcům (QIAN) se podle jejich nastavení nejspíš objeví problém v rodinném zázemí a je dobré tomu předcházet. Nasnadě jsou i hádky mezi prvorozenými (XUN a ZHEN), zvlášť pokud jde o bratra a sestru. Prosperita se dobře projeví u dívek a žen, které jsou v rodinách prostřední (Li). Ne druhé, ale prostřední, což je trochu rozdíl. U prostředních chlapců (KAN) lze zase očekávat romantické prožitky.
Pro Opice je to dobrý měsíc na seznámení a pro Zajíce, Kozu a Kance čas na změnu lokality – a tedy může dojít na změnu práce, bydlení nebo také cestování.

Nebesa v květnu


Venuše
Vypadá to, že květen bude patřit Luně a Venuši. Venuše bude velmi dobře pozorovatelná v druhé polovině měsíce a 22. a 23. května se setká s Marsem v těsné blízkosti Luny. Venuše je v čínské astrologii planeta mužská a jejím elementem je Kov. Je spojena s vojskem a státní mocí. To je podstatný rozdíl od jejího vnímání v západní astrologii. Luna pak je císařovna nebes. Dne 5. května nastane úplněk 4. lunárního měsíce „Pivoněk“ a novoluní toho pátého měsíce přijde 19. května. Během úplňku dojde k polostinnému zatmění měsíce, které bude pozorovatelné i u nás, ale nikoliv pouhým okem. (souhrnné informace o aktuálním dění na obloze v info-grafice zde)

květen v čínské medicíně


Dráha sleziny má 21 bodů

Orgánem tohoto měsíce je podle pravidel čínské medicíny slezina a slinivka, tedy pro všechny – a diabetiky obzvlášť – velmi důležitý orgán. Vyčerpanost sleziny se projevuje únavou během dne, a to hlavně po obědě, a trudomyslností. Odtud pak může pocházet onen pocit jarní únavy. Slezinu poškozuje přílišné sladké, sezení a přílišné přemýšlení. Naopak jí svědčí chůze a mírné teplo. Proto je pro nás pozitivní snídat teplé polévky a kaše. Chladná čerstvá zelenina typu okurka nebo listové saláty jí nedělá úplně dobře, ale pokud není oslabená a zařadí se do jídelníčku s dalšími věcmi, není to na škodu. (další info o dráze sleziny a jejích bodech zde)

Tolik tedy základní náhled na vlivy v měsíci Ohnivého Hada, kdy Oheň může silně zazářit. Radujte se, protože radost je energií Ohně, a pokud zrovna vám tento měsíc nepřeje, nezoufejte. Žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří, a čas vše postupně promění.
Všem vám děkuji za pozornost a přeji vám klidné a bezpečné životní cesty.

Chcete sestavit a vylozit svůj horoskop? objednejte si konzultaci ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat