sobota 29. července 2023

Srpen 2023 - měsíc Kovové Opice (Geng Shen)

Přichází podzim. Prázdniny se přehouply do druhé poloviny a spolu s tím přichází srpen. Teplé noci pomalu končí a začíná se – nejdřív do nocí, ale postupně i do dnů – vkrádat chlad. Červenec ukončuje tři letní měsíce a srpen otevírá brány podzimu. Ten vrcholí v září podzimní rovnodenností a počátek listopadu jej ukončuje. Co nám tedy srpen přináší? Pojďme se na to podívat.

Podzim patří v pěti elementech k proměnné fázi Kovu. Ta je mimo jiné spojena také se suchem, pálivou chutí, řádem a systémem, plícemi, tlustým střevem a kůží, ale také s dobou sklizně a zralosti. V životě člověka představuje období vyzrálosti, kdy už jedinec nebaží po novinkách a uznání okolí, ale kdy začíná obracet svůj pohled na vnitřní věci tohoto světa. Je to předpokoj stáří. Jeho symbolickým tvarem je kruh a pohybem dostředivá energie, podobná té, kterou věnují zralé plody svým jádrům. Ať chceme, nebo ne, zemská čchi se postupně proměňuje a začne se ukládat do země, aby se uchránila před blížící se zimou. Obrazně říkáme, že draci sestupují z Nebes a ukládají se ke spánku do země (půdy).

První podzimní měsíc ovládá znamení Shen, jehož regentem je Opice. Mluvíme tedy o měsíci Opice, ale de facto je Shen daleko komplikovanější znamení. Jeho význam je v odlehčení, roztažení nebo vyjádření. Symbolizuje zprávu a také ducha. Jde tedy nejspíš o znamení pro nadřízeného, který svým podřízeným něco sděluje nebo přikazuje. V širším slova smyslu označuje energii vyvěrající z centra a ovlivňující vše kolem sebe.

Opice v roce Zajíce je spojení s poměrně příznivým aspektem. Mezi Shen (Opice) a Mao (Zajíc) panuje skryté přátelství. Mohli bychom tedy tento měsíc (měsíc Opice) v tomto roce (rok Zajíce) zhodnotit v obecné rovině pozitivně. Císař a jeho ministr mají vůči sobě skryté sympatie. Jejich spojenectví posiluje sounáležitost, loajalitu a také oddanost. Mimo jiné tímto spojením posilujeme opět element Kovu. Je-li tedy pro vás tento element příznivý, třeba proto, že je váš denní vládce kovového charakteru, můžete mít z tohoto období prospěch.

Sama Opice totiž v čínské astrologii představuje rodící se element Kovu. A Kovová Opice, která vládne tomuto měsíci v roce Zajíce, je znamením zdvojeného Kovu. Metafyzicky jde tedy o výrazně silné kovové období, doplněné elementem Dřeva, Vody a Země. Zcela v něm bude chybět element Ohně. Tato situace se podobá konstelacím z covidových let, kdy nám také chyběl metafyzicky Oheň, aby zkrotil problematické a silné energie Kovu. Je tedy možné, že riziko respiračních nemocí není ještě plně zažehnáno a srpen a září, které je také pod vládou Kovového Fénixe, mohou ještě leccos přinést.

Dalším atributem silného elementu Kovu je přílišná kritičnost. Energie Kovu je z podstaty o rozřadění, hodnocení, posuzování. Je to čas sklizně, kdy se odděluje zralé od nezralého, zrno od plev. Přílišný Kov pak způsobuje přehnané kritické pohledy a náhledy. Snažte se tedy být v tomto období smířliví. Mnohdy si totiž onu přílišnou kritičnost ani neuvědomíme. Pokud je na vině metafyzický aspekt, mnohdy lze jeho vliv připodobnit k hormonální změně, kterou také často dotyčný člověk nepozná, ale okolí ji pocítí.

Znamení Shen (Opice) dobře souzní se znamením Krysy a Draka. Společně tvoří harmonický vodní rámec, a tak se tito dva přátelé mohou z daného měsíce těšit. Dobře si také mohou užít měsíc Opice lidé narození pod znamením Hada. Pro ně je zde prostor k nalezení životního partnera, nebo uspění při zkouškách a při jednání na úřadech. Prospěch budou mít hlavně Hadi narození v zimním a jarním čase.

Znamení Shen (Opice) přináší kolizi pro lidi narozené pod vlivem znamení Yin (Tygr). Tito lidé budou mít v tomto čase nejspíš nejkritičtější část roku, a také jde o čas, kdy se objevují zdravotní komplikace, úrazy, ztráty a jiné pohromy. Předcházet jim můžeme bdělostí a přísnou důsledností, ale praxe ukazuje, že je-li někde metafyzická kolize, objeví se při první možné příležitosti. Taková je již povaha světa.

Pro znamení Tygra, Koně a Psa je znamení Opice také časem pro změny lokace. Měsíc Opice pak tedy může být impulzem pro cesty, ale také změnu bydlení nebo práce, to záleží na kontextu toho kterého osobního horoskopu.

Nemoci tento měsíc přináší pak nejen pro Tygry (úrazy a kolize), ale také pro znamení Fénixe. Pro všechny Fénixe se probudí hvězda Nemoci a je tedy prospěšné nezanedbat preventivní a akutní ošetření. Kanci pak mohou tento měsíc utrpět škodu vinou druhých osob, a proto si dávejte dobrý pozor, s kým se spolčujete a kdo jsou vaši opravdoví přátelé.

Na nebi nás čekají v tomto měsíci velmi zajímavé úkazy. Prvním je tzv. super úplněk, kterého se dočkáme hned dvakrát v tomto čase. První přijde v noci z 1. na 2. srpna a ten silnější v noci z 30. na 31. srpna. Super úplněk nastává vždy, když je Luna na své oběžné dráze ve fázi přizemí (perigee) a zároveň v úplňkové fázi. Ke sladění těchto fází a tedy tomuto jevu dochází tak jednou, dvakrát ročně. Super úplněk je vždy lépe vidět při východu, anebo západu Luny, ale každopádně to jsou úplňky s velkou (někdy až o desítky procent) a dobře viditelnou Lunou. Úplněk z počátku srpna bude úplňkem sedmého lunárního měsíce Hladových duchů, kterému říkáme „ovocný úplněk“ nebo také jeseteří či ženský úplněk. Ten, který přijde zase koncem měsíce srpna, bude tzv. modrým úplňkem. Bude silnější, a tak se úplňkového vlivu mohou dočkat i ti, kteří k němu bývají jindy neteční.

Srpen v čínské medicíně probouzí a aktivuje akupunkturní dráhu močového měchýře. Ta patří k nejdelším a nejpočetnějším drahám vůbec. Začíná ve vnitřním koutku oka (BL01) a přes hlavu a záda přejde na nohy, kde po vnější straně sjede až k malíčku, kde končí bodem BL67. Tato dráha a její body se hojně využívají v akupunktuře. Močový měchýř je párový orgán ledvin a s nadcházejícími úplňky tedy dobře oba orgány korespondují, protože Luna pomáhá hospodařit s vodou v našem organismu. Močový měchýř je pak orgánem spolupracujícím při vyměšování a vylučování tekutin z těla. Během tohoto období bude tedy několik příhodných dní právě kolem úplňku, kdy bude vhodné podpořit léčebné procedury, při kterých se z těla snáz vyloučí přebytečné tekutiny a jiné nežádoucí látky. Tím nejlepším z nich je pak středa 30. srpna, kdy se sejde několik příznivých vlivů pro očistnou kúru. Pokud Luna dokáže pohnout oceánem, a způsobit tak přílivy a odlivy, co asi dokáže s naším tělem a jeho „vodním systémem“.

Užijte si tedy měsíc srpen naplno, aby ta druhá půlka prázdnin byla ještě lepší než ta první a vaše cesty nechť jsou bezpečné a klidné. A u další předpovědi zase na shledanou.


Chcete si sestavit svuj horoskop a zjistit jaká všechna zvířata v něm máte: 
www.CinskaAstrologie.cz - použijte tento kalkulátor v češtině.


Další článek třeba ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat